Varioci iz Rumunije i Turske u Kladovu

Iako ima više od 400 zaposlenih, kladovskom brodogradilištu potrebni su novi radnici. Zbog povećanog obima posla, nedostaju varioci i monteri, ali zainteresovanih nema. Čak ni zarada od 600 evra mesečno nije privukla domaće randike, pa su zaposleni radnici iz Rumunije.

Tomislav Negru Iz Kladova radi u brodogradilištu a u Turn Severinu studira. Za godinu dana biće oficir rečne i morske plovidbe. Njegovi životni planovi vezani su za brodogradilište. On je ipak jedan od retkih mladih ljudi iz Kladova koji se opredelio za taj posao.

„Draže mi je da ostanem ovde da radim u brodogradilištu u svom mestu, posle toga imao bih vremena i za kuću, porodicu, nego da sam na brodu po pet, šest meseci", kaže Tomislav Negru iz Kladova.

Tehnička škola u Kladovu u okviru dualnog obrazovanja ima jedno odeljenje brodomontera. Kad završe školu za ti godine, mogli bi svi ovde da dobiju posao. Na tržištu rada je 1554 lica bez posla ali se retko odlučuju za brodogradilište, iako, se nudi prekvalifikacija.

„Prekvalifikacije više nisu nikakav problem, niko više nikog ne pita koju je školu završio, da li ima diplomu bilo kakvu, pitanje je samo da li neko hoće da radi, da li hoće da se usavršava", potvrđuje Milenko Lepović, direktor brodogradilišta Kladovo.

Ovde su zaposleni i radnici iz susedne Rumunije, čak 170 njih iz najbližih gradova Oršava I Turn Severin. Zanimljivo je da je ovde posao našlo i 19 radnika iz Turske.

„Ja sam iz Oršave, radim šest godina i prezadovoljna sam uslovima i zaradom", priča Elena Aurelia iz Oršave, Rumunija.

„Radim već pet godina i svakog dana putujem", kaže Kim Nikolae iz Turn severina, Rumunija

 Posla ima toliko da je već ugovorena proizvodnja za narednu godinu. Ovde se radi u tri smene i neophodno je bar još 60 montera i zavarivača.Zbog toga su nedavno ovde radili nekoliko meseci i zavarivači iz Indonezije.Sa druge strane jedan broj obučenih radnika odlazi odavde za boljom zaradom u Španiju i druge evropske zemlje.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво