Subotička škola dobila nagradu za razvoj preduzetničkih veština

Subotička Hemijsko-tehnološka srednja škola "Lazar Nešić" ovogodišnji je dobitnik priznanja za razvoj preduzetničkih veština kod učenika. To je jedina škola u Srbiji koja je dobila to visoko priznanje Evropske agencije za obuku.

Hemijsko-tehnološka srednja škola "Lazar Nešić" u Subotici jedina je škola iz Srbije koja je dobila visoko evropsko strukovno priznanje:

Učenici prave tečni sapun, mese kifle i perece, šiju radne uniforme i sve to prodaju lokalnoj zajednici. Zbog takvog nastavnog programa,  na svečanosti u Beču, direktoru Hemijsko-tehnološke škole nagradu je uručila Marijana Tisen, evropska komesarka za zapošljavanje.

"Smatramo da je izuzetno značajno, ne samo za mladog čoveka nego i za lokalnu zajednicu da se njegove perspektive, po završetku srednje stručne škole u mnogome šireNikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke srednje škole "Lazar Nešić" u Subotici:. Sa forsiranjem preduzetništva mi im otvaramo i treći put i na taj način ojačavamo karijerne perspektive mladih ljudi da ostaju u lokalnoj zajednici i pronalaze svoju karijeru."

Praktična nastava uz obuku za realno poslovanje đacima otvara nove mogućnosti:

Jadranka Vojnić Purčar, koordinatorka praktične nastave HTSŠ "Lazar Nešić":

"Cilj ovakvog načina praktične nastave je da se učenici osposobe i pripreme za budući život. Da uoče priliku koja se pojavljuje na tržištu, da budu osposobljeni da preuzmu odgovornost, da budu kreativni, komunikativni, da nauče da sarađuju jedni sa drugima."

Model učenja u čijem fokusu je razvoj preduzetničkih veština učenici su rado i lako prihvatili.

"Mi smo uključeni u vođenje različite dokunetacije, istraživanje tržišta, potrošnju sirovina, kontrolu kvaliteta proizvoda", kaže Dario Piuković,  učenik 3. razreda, "te nam to mnogo znači."

"Kroz proizvodnju tečnog sapuna zavolela sam proizvodnju kozmetičkih proizvoda i volela bih jednog dana da osnujem kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom takvih proizvoda", rekla je Teodora Peić Gavran, učenica 3. razreda, smer hemijski laborant.

Đaci Hemijsko-tehnološke srednje škola u Subotici svakodnevno pripremaju 1200 pekarskih proizvoda za doručak u dve škole.

Takođe zbog dobrog projekta, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima  uložila je 156 miliona dinara u temeljnu rekonstrukciju ove ustanove. Kao što sija iznutra, za nekoliko meseci zablistaće i spolja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара