Kragujevac: Podrška Evropske unije lokalnim samoupravama

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici uručio je u Kragujevcu odluke o finansiranju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja u 34 lokalne samouprave.

Evropska unija će sa više od pet miliona evra podržati lokalne samouprave u izradi tehničke i planske dokumentacije i projketima poslovne infrastruktur čiji je cilj jačanje konkurentnosti.

"Dodeljuje se šest miliona evra za projekte tu su 99 opština južno od Beograda. Kragujevac je dobio tri projekta a dodeljuju se i ugovori za projekte u 40 opština na javnom pozivu", kaže Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ambasador je nakon sastanka sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem obišao zgradu Legata kulture akademika Nikole Koke Jankovića, čija su izgradnju finansirali grada i Evropska investiciona banka.

"Mi, kao institucija EU neprofitabilna organizacija smo zajedno udružili snage sa Ministarstvom pravde i gradom Kragujevcem da se finansira, da se sredstva obezbede za ovu veoma vaznu ustanovu za sve građane Kragujevca pa i šire", kaže Dubravka Negre, predstavnica Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

Kragujevcu je do sada preko EU PRO odobreno oko milion evra za finansiranje tri projekta: revitalizaciju i proširenje lokacije u staroj industrijskoj zoni, sanaciju mosta preko Lepenice i izgradnju otvorenih sportskih terena u Velikom parku koji će doprineti poboljšanju uslova za sportske klubove i đake osnovnih i srednjih škola.

"Meni je posebno drago to što smo imali priliku da učestvujemo na programu za dodelu sredstava od delegacije EU sa tri projekta smo konkurisali i sa sva tri bila uspešna", objašnjava Minja Obradović, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Cilj programa je povećanje konkurentnosti mikro i malih preduzeća i poboljšanje poslovnog okruženja opština koje su dobile finansije za projekte. Na primer, Opštinu Aranđelovac Evropska unija podržaće u detaljnoj regulaciji kompleksa spomenika prirode pećine Risovača.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво