Manje vukova u Deliblatskoj peščari

Deliblatska peščara je stanište oko 900 vrsta biljaka i velikog broja životinja, od kojih su posebno značajni evropski jelen i banatski vuk, čija se populacija poslednjih godina smanjuje. Zato u šumskom gazdinstvu Banat čine sve da zaštite biljake i životinje u ovom specijalnom rezervatu prirode.

Zima u Deliblatskoj peščari zna da bude veoma hladna sa jakom i ledenom košavom. Zaposleni u Šumskom gazdinstvu "Banat"svake godine obezbede više od 900.000 tona kukuruza, stočne repe i raznog koncentrata za prihranu divljači. Brinu o hranilištima i staništima, ali primetno je da svake godine ima sve manje banatskog vuka po kojem je peščara bila prepoznatljiva.

„Zadnjih 10-15 godina smanjena je populacija vuka zbog toga što je ljudskom nebrigom sprečen migracioni put sa vršačkih planina, odnosno sa ogranaka Karpata ka Deliblatskoj peščari. Naš zadatak, ali i želja je da u narednom periodu zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode vratimo jednu optimalnu populaciju bantaksog vuka na teritoriju Deliblatske peščare", kaže Željko Sušec, direktor ŠG "Banat", Pančevo.

Na opstanak sitne divljači u lovištima negativno utiču neodgovorni krivolovci i ratari koji pale strništa na svojim njivama.

„Krivolov može U manjoj meri da bude odgovoran za gubitak jedne populacije, ali upotreba raznih hebricida i drugih otrova u poljoprivbrednoj proizvodnji utiču na život zečeva i svih drugih vrsta divljači koje su posle svih ovih požara još ugroženije", tvrdi Milan Dozet, Predsednik Lovačkog udruženja, Pančevo.

Deliblatska peščara primamljiva je lovcima, ali zbog čistog i specifičnog vazduha i za ljubitelje seoskog turizma, a ukoliko se ostvare planovi JP "Vojvodina šume" o izgradnji hotela i bazena na izletištu "Čardak" biće ovo nema sumnje omiljeno mesto za brojne goste koji vole da uživaju u prirodi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво