Mataruška banja pod ključem

Tokom sezone i u vreme državnih praznika, Mataruška banja je nekada vrila od života. Danas, iako je praznik, banja je pusta, bez ljudi.

Iz daljine, hotel „Termal" izgleda kao nekada. Hotelska zgrada je međutim zaključana, odavno ,kažu, nema ni struje. Na terasama samo jata golubova. Više od njih, naše prisustvo ,uznemirilo je ovog osamdesetogodišnjeg meštanina.

"Suze! Strašno, strašno, da su hteli ne bi ovo mogli da naprave", kaže Ljubiša Savićević, iz Mataruške banje.

Kupatila, vile, odmarališta, sve je zatvoreno, ruinirano. U ništa boljem stanju nisu ni biblioteka i galerija. Vile„Kozara" i „Morava",u kojima su do zatvaranja kolektivnih centara boravili raseljeni i izbeglice su u posebno jadnom stanju.

Vile „Kozara" i „Morava", u kojima su do zatvaranja kolektivnih centara boravili raseljeni i izbeglice su u posebno jadnom stanju.

"Pustoš, totalna pustoš, možemo samo da plačemo", dodaje Tomislav Cvetić iz Mataruške banje.

Drveni putokaz negde na sredini parka pamti bolje dane banje. Pamti ih i fizioterapeut koji je kao i svi ostali radnici Prirodnog lečilišta Mataruška banja, pre tri godine, ostao bez posla.

"4000 kupanja smo imali dnevno, imam i dokument. Tada smo, od 70. do 75. bili jači i od Vrnjačke Banje", ističe Milan Ružić iz Mataruške banje.

"Kupatilo je radilo 24 sata, to je bilo gostiju za neverovat. Dok je bilo gostiju svaka kuća je primala goste, tu se uvek ostvari bar jedna prosečna plata", ističe Milovan Krstić, iz Mataruške Banje.

Ovog prazničnog prepodneva, svega nas desetak prošetalo se parkom. Ono što je do prirode, deluje uredno ali je ona jedino što ovde radi.

Ovo je nezaobilazna fotogradija iz Mataruške banje. Fontana još uvek radi, tu je skulptura devojke povijene glave pred prizorom u kome je ostavljena.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво