Dva prijatelja pasa u Kraljevu

Za pola decenije, dvoje Kraljevčana sa ulice su sklonili više od dve stotine pasa, a mnogima su pronašli dom. Trenutno brinu oko osamedesetak njih, među kojima su i deset hendikepiranih.

Vesa je rođen bez čašica i nikada neće prohodati. Princu je automobil odsekao zadnje noge, a Nole ima sužen dušnik, stalno kašlje i slep je. O njima i još sedam hendikepiranih pasa brine dvadesetsedmogodišnji Jovica. Nakon što primi bolesnog psa, kreće sa svakodnevnim vežbama.

"Fizikalnim na strunjačama i u bazenu leti najčešće, sad zimi u kadi. Onda ih učim da budu na kolicima. Kad vidim da su na kolicima super, trudim se da ih osposobim maksimalno da stanu na svoje noge, kaže Jovica Žnidarić iz Udruženja „Spaske".

Na noge je stalo devet pasa od dvadeset koje je lečio. Neke je, uz pomoć Danijele, uspeo i da udomi, uglavnom u inostranstvu. Iako se pre pola decenije tridesetak ljudi udružilo da pomažu napuštenim i bolsenim psima, danas je knjiga spala na dva slova.

"Da nije Jovice, mislim ne bi Udurženje „Spaske" ni postojalo. Zato što ja imam svojih poslovnih obavezai većinu dana sam zauzeta je radim. Oko hendikepiranih pasa treba dosta muke i truda, on je stvarno po ceo dan tu", ističe Danijela Jović, takođe iz udruženja „Spaske".

Ima dana kada se muka čini prevelikom, ali to osećanje, kažu, brzo prođe.

"Oni su nešto posebno, ne mogu da vam objasnim. uopšte zato što to... Ko nema invalidnog psa, to ne možda da razume", objašnjava Jovica Žnidarić.

Razumeju ih ljubitelji životinja i organizacije iz inostranstva. Kada im ponestane hrane, apel upute na društvenim mrežama.

"Treba nahraniti ovoliko pasa, posebno svi su uvek pod terapijom, trebaju nam uvek lekovi, Jovici pelene ovde za pse, gaze, stare stvari posebno sada kada ide zima", apeluju iz "Spaske".

Zahvalni su i kraljevačkim veterinarima. Dugove za lečenje ovih pasa plaćaju kad i koliko imaju.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво