Vodostaj Toplice na minimumu

Na reci Toplici, vodostaj izuzetno nizak! Ako uskoro ne bude većih padavina, reka će ostati bez ribe, posebno skobalja koji se ovde mresti, ali i ostalih biljnih i životinjskih vrsta kojima je stanište.

Srđan Radosavljević 30 godina peca na Toplici, koju ne pamti da je u ovo doba godine mogao pregaziti.

"Voda je svuda mala, ribe sve manje I manje, krije se po virovima. Vidite vodostaj, tako reći na svakom brzaku može Toplica da se pregazi", kaže Srđan Radosavljević, predsednik ribolovaca Prokuplja.

Na mestima gde obično pecaju i danas srećemo ribolovce, ali su tu, kažu samo rekreativno, radi druženja i navike.

Na Toplici je ovih dana izmeren negativan vodostaj. U centru grada, ispod železničkog mosta, iznosi -18.

U Toplici žive autohtone vrste riba - skobalj, mrena, belica, a ima I klena I soma. Nizak vodostaj nepovoljno utiče ne samo na riblji fond, već I na sav živi svet u reci.

"Ovo već prelazi u elementarnu nepogodu, na koju mi, nažalost ne možemo da utičemo. Nemamo nekakve zahvate uzvodno gde bi moglo da se pusti iz nekog jezera nešto, nego ostaje nam samo da gledamo da li će da padne kiša, da se nadamo tome", objašnjava Goran Tenjević, vođa ribočuvarske službe Prokuplje.

Olakšavajuća okolnost je ta što je voda hladna, jer bi u letnjem periodu, pod visokim temperaturama, pri ovom vodostaju sigurno usledio pomor. Ribolovci strahuju da bi mrazevi i stvaranje leda mogli da predstavljaju dodatnu opasnost, ali i nesavesni građani i firme,koji bi ispuštanjem otpadnih voda, mogli da dovedu do zagađenja i uništenja ribljeg fonda.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво