Krov nad glavom za izbegla i raseljena lica u Vojvodini

U izvršnom veću Autonomne pokrajine Vojvodine danas je izbeglima i raseljenima dodeljeno dvadeset kuća sa ekonomskim dvorištem u seoskim sredinama i trinaest paketa za ekonomsko oživljavanje ove populacije koja živi u Vojvodini. Samo ove godine u rešavanje ovog problema uloženo je oko trideset pet miliona dinara.

Posle 23 godine porodica Darka Pilipovića koji je izbegao iz Drvara konačno je rešila stambeno pitanje, kuću sa ekonomskim dvorištem dobili su u Novim Karlovcima u opštini Inđija.

"U 33 kvadrata, živeli smo ja, supruga i četvero dece. Sada sam dobio stotinu kvadrata, velika je razlika  stotinu kvadrata i trideset tri kvadrata. To je za mene velika promena i sretan sam čovek što sam to dobio", kaže Darko Pilipović iz Novih Karlovaca.

Pokrajinska vlada i fond za pružanje pomoći, programom otkupa seoskih domaćinstava rešila je veliki broj porodica koji žive u najtežim socijalno ekonomskim uslovima.

"Konkretno u predhodne dve i po godine oko pedeset miliona dinara je realizovano u ove namene, pre svega za nabavku kuća za izbegličke i raseljene porodice u seoskim područima. Konkretno četrdeset sedam kuća, četrdeset sedam porodica dobilo je krov nad glavom, 229 pojedinaca je dobilo bespovratna sredstva za nabavku opreme i alata za svoje ekonomsko osnaživanje", kaže Đorđe Milićević, potpredsednik pokrajinske Vlade.

"Ovaj program koji smo danas realizovali, dodela seoskih kuća takav je po prvi put. Pomoć koju dodeljujemo je bezpovratna i iznosi milion dinara, i to je novina u odnosu na predhodne godine. Zahvaljujući podršci  pokrajinske vlade možemo da uvedemo niz novih projekata. Među njima su programi posebno za žene, pomoć učenicima i studentima i sve što predstavlja delatnost fonda", kaže Duško Ćutilo, direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima.

Danas u Vojvodini živi oko petnaest hiljada ljudi sa izbegličkim statusom i oko trinaest hiljada sa statusom raseljenih. Većina njih još čeka na rešenje stambenog problema.








Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво