Značaj razvojnih savetovališta za zdrav razvoj deteta

Razvojno savetovalište u dečjem dispanzeru u Leskovcu postoji skoro četiri decenije i jedno je od najstarijih u zemlji. Renovirano je pre dve godine uz pomoć Ministarstva zdravlja i Unicefa. Leskovački tim stručnjaka uključen je u novi pilot projekat rane intervencije.

Već 5 godina jednom nedeljno Danijela Stanković iz Lebana dolazi sa osmogodišnjim sinom u leskovačko razvojno savetovalište. Do prvih izgovorenih reči trebalo je dosta upornosti, rada, truda i vremena.

"Apsolutno dete nije ništa ni pričalo.Znači uz pomoć tima ovde lekara,logopeda,psihologa dete je počelo da priča", ističe Danijela Stanković iz Lebana.

Uloga roditelja je ključna.Svaki trenutak u razvoju deteta je važan i zato čim primete i najmanji problem u komunikaciji sa detetom,razumevanju govora ili igri trebalo bi da se jave stručnjacima.

"Poslednjih godina je primećen porast autističnog spektra.Takođe i zakasnelog progovaranja odnosno povećana je patologija u govorno-jezičkom razvoju koja je poznata kao jezička disfazija", kaže Irena Stevanović Stanković, logoped.

Dugi razgovori sa roditeljima. Kako dete funkcioniše? Motorika, kognitivni razvoj, socijalizacija, komunikacija. Sve to prati i procenjuje psiholog. Ubuduće ne samo u ordinaciji.

"Moderan pristup koji govori o tome da se intervencija pomera iz ordinacije lekarske ili stručnjačke znači od medicinskog ka jednom funkcionalnom modelu koji uključuje pre svega roditelja i koji se pruža u prirodnoj sredini", kaže Snežana Stojanović Plavšić, psiholog.

Kroz razvojno savetovalište u Leskovcu godišnje prođe oko hiljadu dece sa područja Jablaničkog okruga. Bolje uslove,veći prostor,novu opremu i više stručnjaka dobili su pre dve godine.

"Mi smo proširili naš rad i van dispanzera na nivou grada sa dečjim vrtićima, sa udruženjem roditelja i sa socijalnom službom,sa službom za zaštitu dece", kaže dr Slađana Cvetanović, načelnica Dečjeg dispanzera Leskovac.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i izuzetnim rezultatima tima stručnjaka Leskovac će biti jedan od dva razvojna centra u Srbiji koji će primenjivati novi model rane intervencije zasnovan na dnevnim rutinama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи