Toplica: Zbog suše poljoprivrednici zabrinuti za useve

Zbog tromesečne suše, toplički poljoprivrednici strahuju da bi ove jeseni njive mogle da ostanu nezasejane. Izostanak odgovarajuće agrotehnike i neuobičajeno visoke temperature ne pogoduju ni voću koje lista, cveta i rađa po drugi put.

Iako se kalendarski bliži zima, na poljima u žitnici Toplice, Opštini Žitorađa, ovih dana nema uobičajene živosti. Dok ubiraju poslednje povrtarske plodove, pogledi ovdašnjih poljoprivrednika uglavnom su upereni ka nebu. Kažu da od njih više ništa ne zavisi.
"Velika suša, ne može da se uzore i da je uzorano ne bi moglo da se zaseje, suvo, to ne bi ni niklo. Čekamo kiša da padne", kaže Dragan Mihajlović iz Samarinovca.

I u susednom selu Voljčincu, glavna tema je jesenja setva, koja je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, pod velikim znakom pitanja.

"To je toliko zapeklo, tvrdo, da nema sile da može da se uzore. Treba da pada najmanje jedno desetak dana i to dobra kiša da pada , da bi moglo da se uđe u njive", kažu meštani.

Da su poljoprivrednici zbog šuše i nedostatka teške mehanizacije u velikom problemu, slažu se i poljoprivredni stručnjaci koji ipak ne gube nadu da bi do početka zime, veći deo od planiranih četrnaest hiljada hektara mogao biti zasejan.

"Biće zakasnela setva, ali poljoprivrednici poučeni iskustvom povećaće malo normu setve za 10-15 % iako godina malo posluži naredna, mislim da će se sve to nadoknaditi", smatra Radovan Bjelica, savetodavac u PSS u Prokuplju.

Ako potraju neuobičajene vremenske prilike, mnogi voćari bi po drugi put ove godine, mogli da uberu plodove višanja, ali i drugog voća. Iako je za mnoge ova retka pojava najava oštre zime, za stručnjake nema dileme da je to posledica redukovane agrotehnike i izrazito visokih temperatura za ovo doba godine.

"Da ne bi dolazilo do ovakvih pojava proizvođači moraju da očuvaju lišće do prvih jesenjih mrazeva, da bi voćka izbegla te fiziološke poremećaje i samim tim da bi spremila dobar rod za narednu godinu", kaže Saša Milosavljević iz Visoke Poljoprivredne škole u Prokuplju.

Stresni uslovi proizvodnje koji sve nepovoljnije utiču i na voćarske kulture, mogu se, prema rečima stručnjaka, ublažiti redovnom primenom agrotehničkih mera, pre svega đubrenjem i jesenjom i zimskom zaštitom.

broj komentara 0 pošalji komentar