Kontejneri za tekstil u Šapcu

Posle više od dve godine od kada su zbog uništavanja sklonjeni, kontejneri za odlaganje tekstila ponovo su postavljeni na deset reciklažnih ostrva u Šapcu. Većina prikupljenog materijala se reciklira u našoj zemlji, a cilj je da što manje tekstila završi na deponiji. Šabac je pored Beograda i Sremske Mitrovice jedini grad u Srbiji koji ima ove kontejnere.

Staru garderobu i obuću, Šapčani su do sada uglavnom odlagali zajedno sa komunalnim otpadom. Za tri sedimice, od kada su u gradu ponovo postavljeni kontejneri za tekstil, prikupljeno je više od tone odevnih predmeta.

"Primetio sam da su ponovo postavljeni, i mislim da je to dobra stvar, možemo da odlažemo staru garderobu, da ne odlažemo u kontejnere, neko to posle može iskoristi'', kažu meštani.

Konstrukcija novih kontejnera je drugačija od prethodnih, koji su zbog uništavanja i krađe uklonjeni sa reciklažnih ostrva.

,, Tada smo imali problem sa vandalima koji su razvaljivali kontejnere, da bi došli do materijala koji je bio u njima. To nije otvaranje, to je bilo bukvalno razvaljivanje tih kontejnera. Ovde mogu da se ubace i delovi tepiha, delovi obuće, sve ono što vam je višak, što vi ne možete u kući da iskoristite, ali može da se iskoristi dalje u industriji'', objašnjava Snežana Đokić, direktorka JKP ''Stari grad'' Šabac.

Tekstil je sirovina koja se ponovo može iskoristiti, ali samo ako odvaja od komunalnog otpada.

"Mi se trudimo da se reciklira sav tekstil koji se prikupi u Srbiji, jedan deo koji ne možemo da recikliramo, mi izvozimo u Indiju. Indija je najveći recikler tekstila na svetu'', kaže Predrag Ratić, recikler iz Sremske Mitrove.

Pored selekcije pet ambalaže, metala, papira i tekstila, u planu je da do kraja ove godine u Šapcu budu postavljeni i kontejerni za odlaganje stakla.






Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво