"Knjiga solidarnosti" RTS-a za pomoć Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Najstarija programska akcija Radio Beograda "Knjiga solidarnosti" u holu Radio Beograda i u Dopisništvu RTS-a u Kragujevcu organizovala je akciju prikupljanja knjiga za opremanje biblioteke Prve kragujevačke gimnazije, koja je nastradala u požaru početkom ove godine.

Cilj akcije je pomoć u opremanju biblioteke Prve kragujevačke gimnazije, koja je nastradala u požaru početkom ove godine.

Od nastanka 1972. godine, akcija "Knjiga solidarnosti" obavlja humanu i prosvetnu misiju po gradovima i selima čitave Srbije, a posebno tamo gde je to najpotrebnije. U ovom slučaju, Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u kojoj su u podmetnutom požaru četvrtog januara, izgorele knjige od neprocenjive vrednosti.

"Odazvali su se ljudi, još uvek se odazivaju, svakako da na fakultetu ima puno profesora i asistenata koji su bivši đaci Prve kragujevačke gimnazije", kaže Srećko Trifunović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

"Dvesta deset knjiga, to je početak ove akcije, mi smo pripremili preko hiljadu knjiga za Gimnaziju", smatra Željko Zirojević, potpredsednik SUBNOR-a.

Slušaoci i gledaoci RTS-a doniraju jednu ili više knjiga iz svoje biblioteke, a zauzvrat dobijaju jedno izdanje "RTS Izdavaštva" na poklon i upisani su kao donator. Darodavce više od 30 knjiga očekuju zahvalnice. Na ovaj način, građani Beograda i Kragujevca daju doprinos u opremanju gimnazijske biblioteke.

"Kada vidite kako ljudi reaguju na ovakve akcije, kako su se odazvali, koliko je tu vrednih knjiga donirano školi – to jeste velika čast", kaže Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

"Zahvaljujemo svim građanima, pojedincima, udruženjima koji nisu zaboravili svoju školu, svoju gimnaziju, gde su počinjali prve korake i sve one koji poštuju knjigu jer znaju da je to veliko bogatstvo", kaže Ana Marija Simonović, urednik Baštine RTS-a.

Do sada je u ovoj akciji sakupljeno oko tri miliona knjiga. Samo tokom protekle školske godine, opremljeno je sedam biblioteka u školama Srbije, uručeno je više od 15.000 knjiga.

U Kragujevcu je danas prikupljeno dve hiljade knjiga koje će biti uručene Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u decembru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво