среда, 07.11.2018, 12:21 -> 14:05
Извор: РТС
Razvojna šansa valjevskih sela u organskoj proizvodnji
Poznato je da Valjevski kraj ima veliki potencijal za proizvodnju organske hrane. To se posebno odnosi na sela oko hidroakumulacije Stubo-Rovni, koja se nalaze u zastićenom području veštačkog jezera. Grad Valjevo i ministartvo poljoprivrede, zajedno sa zainteresovanim meštanima,okupljenih u svojoj zadruzi, rade na pokretanju ove proizvodnje.
U valjevskim selima u slivu akumulacije "Stubo-Rovni", organska proizvodnja je šansa i najbolja alternativa, za oko 400 domaćinstava koja se moraju prilagoditi poljoprivrednoj proizvodnji sa ograničenom upotrebom hemijsko-sintetičkih sredstava, zbog blizine jezera. U proizvodnji voća već imaju prva iskustva.
"Mi
radimo već nekoliko godina tu, neku
nazovi poluorgansku ili već kontrolisanu
proizvodnju tako da nam neće biti teško da primenjujemo ovakvu proizvodnju, kaže Bogosav Kalabić iz Brezovice kod Valjeva.
Za razliku od voćarskih domaćinstava, domaćini koji su posvećeni stočarstvu i proizvodnji mleka, nisu tako optimistični.
"Mi lično ovde mi ne možemo da opstanemo ako bude organska proizvodnja. Gde može kukuruz da se seje da se ne prska?', pita Velimir Pantelić iz Kunica kod Valjeva.
"Da im taj process protekne sto lakše, tu je Poljoprivredna stručna služba sa svojim stručnjacima koji će obilaziti sve poljoprivrednike, održavati predavanja i radionice gde će steći ta potrebna znanja i veštine da budu pravi proizvođači" ističe Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe u Valjevu.
Da bi im bilo lakše meštani su formirali i svoju zadrugu. Veruju da će organizovani,uz pomoć lokalne samouprave, ministratva poljoprivrede i poljoprivrednih stručnjaka, uspeti da organizuju organsku proizvodnju u narednih nekoliko godina.
"Sam ministar je rekao da ćemo moći već narednu sezonu da imamo voće, u ubrzanoj konverziji ako se budemo pridržavali pravila. Onda ćemo moći sledeće godine imati ovaj organsku proizvodnju svog voća", ističe Dragan Tomić, predsednik Mesne zajednice "Poćuta".
"Ovu zgradu sto sad vidite to ce biti buduca mlekara.U pocetku nece biti organski sir I kajmak,ali cemo vremenom prelaziti kako budemo, kad budemo dobili ove sertifikate precemo na organski sir I kajmak.Sve ide u tom smeru da ce, da ovo bude jedan dobar projekat I d ace da ima dobru perspektivu" kaže Budimir Simić, direktor Zemljoradničke zadruge "Brezovice - organik".
Država i lokalna samouprava, obećali su pomoć, za otvaranje mini mlekare u ovom napuštenom pogonu ,kao i druge podstricaje. Pokrenut je i postupak grupne sertifikacije za organsku prozvodnju na području u slivu akumulacije "Stubo-Rovni".
CH
Dragan Tomic, pred. MZ "Poćuta"
"Sam
ministar je rekao da cemo moci vec
narednu sezonu da imamo voce,svo voce
ovaj u ubrzanoj konverziji ovaj ako
budemo se pridrzavali sto kaze pravila
I onda cemo moci sledece godine imati
ovaj organsku proizvodnju svog voca".
[CH
Budimir Simic, dir. ZZ"Brezovice-organik"]
"Ovu
zgradu sto sad vidite to ce biti buduca
mlekara.U pocetku nece biti organski
sir I kajmak,ali cemo vremenom prelaziti
kako budemo, kad budemo dobili ove
sertifikate precemo na organski sir I
kajmak.Sve ide u tom smeru da ce, da ovo
bude jedan dobar projekat I d ace da ima
dobru perspektivu".
off
Drzava
I lokalna samouprava ,obecali su pomoc,
za otvaranje mini mlekare u ovom napustenom
pogonu,kao i druge podstricaje .Pokrenut
je i postupak grupne sertifikacije za
organsku prozvodnju na podrucju u slivu
akumulacije "Stubo-Rovni".
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар