Medijacija - za lakše rešavanja privrednih sporova

U zapadnoevropskim zemljama privredni sudski sporovi rešavaju se čak 75% slučajeva medijacijom. Vansudski postupak biće deo buduće pravosudne prakse i u Srbiji.

U zrenjaninskoj regiji u stečaju su 43 preduzeća, različitih delatnosti - nekada uspešnih kolektiva koji danas ne rade. U takvoj situaciji potraživanja prema poveriocima izuzetno je teško obezbediti i često su ovakva preduzeća predmet višegodišnjih sudskih sporova.

Novina u radu biće medijacija za koju je u zrenjaninskom Privrednom sudu obuku prošlo 5 sudija.

"Izuzetno je primenjiva medijacija kod prijave potraživanja, gde može da bude više stotina potraživanja, pa kroz medijaciju možemo ili bivše zaposlene ili sva zainteresovana lica kroz medijaciju da uputimo da njihove prijave potraživanja budu usmerena na pravi način", objašnjava Radomir Radojčić, predsednik Privrednog suda Zrenjanin.

"Kako održati vitalnost kompanijei i konsolidovati poslovanje" jedna je od tema skupa koji je u Zrenjaninu organizovala Privredna komora Srbije, Ministarstva privrede i pravde u saradnji sa Svetskom bankom.

"Ključ je u dobrom menadžmentu, ključ je u tome da ljudi na vreme prate aspekte svog poslovanja, da te aspekte svog poslovanja porede sa prosecima koji postoje u njihovoj privrednoj grani, sa kretanjima u privredi i da blagovremeno identifikuju smptome, jer to je vrla slična situacija kao sa zdravljem čoveka", kaže Prof. dr Dejan Erić, dekan Beogradske Bankarske Akademije.

"Privrednoj komori je data uloga medijatora, odnosno posrednika između dva subjekta i mi ćemo pokušavati na sve načine da zajedno sa sudom ne dođe do parnice, znači da uštedimo pare i onima koji ulaze u parnicu", kaže Predrag Stankov, iz RPK Zrenjanin.

Cilj projekta je poboljšanje položaja poverilaca i traženje mogućnosti pokretanja ekonomski održivih preduzeća. Veća sigurnost i za nova ulaganja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво