Medijacija - za lakše rešavanja privrednih sporova

U zapadnoevropskim zemljama privredni sudski sporovi rešavaju se čak 75% slučajeva medijacijom. Vansudski postupak biće deo buduće pravosudne prakse i u Srbiji.

U zrenjaninskoj regiji u stečaju su 43 preduzeća, različitih delatnosti - nekada uspešnih kolektiva koji danas ne rade. U takvoj situaciji potraživanja prema poveriocima izuzetno je teško obezbediti i često su ovakva preduzeća predmet višegodišnjih sudskih sporova.
Novina u radu biće medijacija za koju je u zrenjaninskom Privrednom sudu obuku prošlo 5 sudija.

"Izuzetno je primenjiva medijacija kod prijave potraživanja, gde može da bude više stotina potraživanja, pa kroz medijaciju možemo ili bivše zaposlene ili sva zainteresovana lica kroz medijaciju da uputimo da njihove prijave potraživanja budu usmerena na pravi način", objašnjava Radomir Radojčić, predsednik Privrednog suda Zrenjanin.

"Kako održati vitalnost kompanijei i konsolidovati poslovanje" jedna je od tema skupa koji je u Zrenjaninu organizovala Privredna komora Srbije, Ministarstva privrede i pravde u saradnji sa Svetskom bankom.

"Ključ je u dobrom menadžmentu, ključ je u tome da ljudi na vreme prate aspekte svog poslovanja, da te aspekte svog poslovanja porede sa prosecima koji postoje u njihovoj privrednoj grani, sa kretanjima u privredi i da blagovremeno identifikuju smptome, jer to je vrla slična situacija kao sa zdravljem čoveka", kaže Prof. dr Dejan Erić, dekan Beogradske Bankarske Akademije.

"Privrednoj komori je data uloga medijatora, odnosno posrednika između dva subjekta i mi ćemo pokušavati na sve načine da zajedno sa sudom ne dođe do parnice, znači da uštedimo pare i onima koji ulaze u parnicu", kaže Predrag Stankov, iz RPK Zrenjanin.

Cilj projekta je poboljšanje položaja poverilaca i traženje mogućnosti pokretanja ekonomski održivih preduzeća. Veća sigurnost i za nova ulaganja.

broj komentara 0 pošalji komentar