Lakše do legalizacije bespravno sagrađenih objekata

U Srbiji je oko dva miliona nelegalnih objekata. Novine u zakonu o ozakonjenju koje su danas stupile na snagu, doprineće da se najveći broj objekata vrati u legalne tokove, ali će i omogućiti brže i lakše rušenje nelegalno izgrađenih.

U Gornjem Milanovcu uspešno je primenjen Zakon o ozakonjenju, pa je proteklih godina lagalizovano više od hiljadu objekata.

Velika zainteresovanost građana uslovila je da je od 2015. godine ozakonjeno znatno više objekata nego što je ranije, u periodu važenja drugih zakona o legalizaciji bio slučaj. U opštinskoj upravi Gornjeg Milanovca kažu doneli su 1.400 rešenja za tri godine, a na ime taksi od ozakonjenja u lokalnu kasu slilo se 14 i po miliona dinara.

Izmene i dopune zakona o ozakonjenju građevinskoj inspekciji daju mogućnost rušenja objekata koji nisu u legalnim tokovima. Prema tome, rešenje o rušenju doneće lokalne samouprave, što po novim odredbama znači da se neće čekati okončanje upravnog spora, odnosno pravosnažnost rešenja o rušenju pri odbijanju zahteva za ozakonjenje.

Osim bržeg i lakšeg postupka donošenja rešenja o rušenju objekata Zakon predviđa i zabranu prometa nepokretnosti koje nisu u legalnim tokovima. Sada, prema popisu
opštinske uprave u Gornjem Milanovcu za vraćanje u legalne tokove ima pet hiljada objekata, među kojima su stambeni, poslovni i pomoćni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво