Bašić: Ugljaninova kvalifikacija teška i nepotrebna

Do 8. novembra biće poznati zvanični rezultati jučerašnjih izbora za Nacinalne savete nacinalnih manjina. Prema podacima Republičke izborne komisije izbori za članove Nacionalnih saveta protekli su regularno. Međutim, iako se tokom predizborne kampanje govorilo o depolitizaciji izbora, u nekim sredinama, tokom proglašenja stvari su krenule u neželjenoim pravcu. To je slučaj u Novom Pazaru, gde je i tokom kampanje bilo političkih tenzija.

"Ovo je jedna teška kvalifikacija i nepotrebna je u trenutnu kada su saopšteni preliminarni rezultati izbora, ali ona refektira na nešto što u samoj kulturnoj autonomiji, kako bi trebalo da rade nacioanlni saveti, nikako ne bi trebalo da bude", smatra Bašić.

"Gospodin Ugljanin govori i političkom statusu o teritorijalnom statusu Sandžaka i ako predstavnik političke stranke to je legitimno, ali kulturna autonomija i Nacionlni savet podrazumeva da se to telo stara samo o obrazovanju, kulturi, informisanju, službenoj upotrebi jezika nacionalnih manjina", kaže za RTS Goran Bašić iz Instituta za društvene nauke u Beogradu. 


Očigledno je da poromene Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina nisu išle u dobrom smeru i njima je onemogućeno bilo kom funkcioneru koji je iz redova političke stranke nacionalne manjine, da bude član Nacionalnog saveta, ali nije onemogućeno političkim strankama manjina da vode kapanje. Zbog toga osvakve situacije jesu moguće - smatra Bašić. 

Govoreći o izlazmnosti Bašić je kazao da je očigledno da je uložen veliki napor u organizaciji ovih izbora i da je to motivisalo građane da izađu,  ali da je pitanje koji su biti stvarni motivi tih stranaka.

"Gubitnici u ovom sistemu izbora su malobroje nacionalne manine, jer su neke od njih bile sprečene da kandiduju svoje predstavnike. Takve partije su uvek gubitnici u ovakvom sistemu", podsetio je Bašić i rekao da bi manjinsku samoupravu trebalo vratiti pripadnicima nacionalnih manjina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво