Analize krvi na tumor markere od sada i u šabačkoj bolnici

U biohemijskoj laboratoriji Opšte bolnice u Šapcu, od danas nova procedura - rutinska analiza krvi na tumor markere, koju su do sada pacijenti uglavnom plaćali u privatnim laboratorijama.

Za najznačajnije praćenje obolelih pacijenata, prema rečima nadležnih, nabavljen je aparat najnovije generacije koji je bolnica obezbedila uštedom i uz pomoć Ministarstva zdravlja.

Aparat će najpre zadovoljiti potrebe Onkološkog dispanzerau Šapcu u kojem se za ovu vrstu pregleda pripremi oko 80pacijenata mesečno, kaže dr Jelena Vikić, načelnica biohemijske laboratorije bolnice ,,Laza K. Lazarević".

Radiće se tumor markeri za dojku, karcinom prostate, debelog creva i jajnika a u planu je da se ova procedura koristi i u druge dijagnostičke svrhe jer je broj onkoloških pacijenata u porastu.

,,Neki statistički podaci su da grudni bolesnici, njih ima novootkrivenih 80 do 90 godišnje, zadnjih par godina da karcinoma debelog creva ima 70 do 80 pacijenata, karcinoma dojke izmedju 50 i 60 a uroloških pacijenata, čak se pominju i brojke od 150, tako da bi mi aplikovali svakako da dobijemo i šira sredstva da bi pomogli i novootkrivenim pacijentima", navodi načelnica Vikić.

Direktor Opšte bolnice u Šapcu dr Slobodan Popović podsetio je da je ovu proceduru šabačka bolnica trebalo da ima i ranije i da će se menadzment potruditi da u cilju unapredjenja usluga nastavi sa uvodjenjem novina.

"Donacije naših ljudi koji žive u Švajcarskoj i Danskoj se nastavljaju kako bismo obezbedili bolje uslove za pacijente. Uskoro nam stižu i aparati za anesteziju i dva pacijent -monitora, lampe za operacionu salu, sve uz pomoć Ministarstva zdravlja. Posle posete eminentnih stručnjaka našoj pedijatriji, očekujemo posetu dr Nebojše Marića, torakalnog hirurga sa VMA, koji će izvesti pokaznu operaciju u našoj bolnici u nameri da razvijemo endoskopsku torakalnu hirurgiju, naravno, primereno sekundarnom nivou naše ustanove", kaže Popović i dodaje da će se nastaviti treninzi laparoskopskih operacija debelog creva i da očekuje posetu profesora Gorana Milašinovića, direktora Centra za pejsmejker Kliničkog centra Srbije, kako bi započeli saradnju i uvodjenje i ove procedure, jer je Šabac odavno trebalo da ima pejsmejker centar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се