Podrška bračnim parovima za pokretanje posla

Mere populacione politike koje ove godine sprovode opštine Varvarin, Ćićevac i Aleksandrovac, država će preko Ministarstva za demografiju i populacionu politiku sufinansirati sa 30.300.000 dinara. Najveći deo bespovratnih sredstava namenjen je mladim bračnim parovima i samohranim roditeljima koji žele da pokrenu sopstveni posao.

Nakon višegodišnjeg iskustva u prodaji koje su sticali radeći za druge, Nataša i Slaviša Radunkić iz Gornjeg Katuna želeli bi da osnuju sopstvenu firmu. Trgovinu na veliko i malo prehrambenim proizvodima i pićem.

"Mi se nadamo da od tog početnog kapitala napravimo nešto puno više. To će biti dobro za čitavu zajednicu, za moju porodicu na prvom mestu, ali i za sve ljude. Jer sav taj novac koji mi budemo zaradili od tog posla će sotati ovde, u ovoj zemlji. Neće otići u inostranstvo kao što je to uglavnom slučaj sa velikim trgovinskim laancima", kaže Slaviša Radunkić iz Gornjeg Katuna.

Na javni poziv već je pristiglo oko pedeset prijava. Uz preduzetničku obuku koju su prošli, kandidati su u obavezni da sačine i biznis plan.

"Imamo ukupno dvadeset grantova od po 350.000 dinara koje ćemo podeliti našim građanima. Bacili smo akcenat na proizvodne delatnosti, naravno i na poljoprivredu, i bacili smo akcenat na to da se sredstva upotrebe za osnovna sredstva - za proizvodnju naspram sirovina", objašnjava Bratislav Tašić, predsednik Komisije za dodelu sredstava.

Od 17.000 stanovnika u Opštini Varvarin stalno je zaposleno samo 1.500. Sa novim radnim mestima nadaju se popraviće se i sumorna dmografska slika. Broj umrlih ove godine šestostruko je veći od broja novorodjenih.

"Kod nas je prosek starosti preko 45 godina, tako da imamo dosta staračkih domaćinstava. Želimo da pokušamo da zadržimo mlade ljude koji kada završe fakultete odlaze. Da li odlaze u veće sredine ili odlaze u inostanstvo, mi na ovaj način želimo, i drago mi je. Što smo obezbedili ta sredstva kako bi pokušali da te ljude zadržimo da ostanu u našoj sredini", kaže Vojkan Pavić, predsednik Opštine Varvarin.

Kroz podršku merama populacione politike osam miliona dinara biće izdvojeno za uredjenje dnevnog boravka za decu iz osnovne škole, opremanje ginekološke ambulante i nabavku automobila za patronažnu službu varvarinskog Doma zdravlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи