Dan oslobođenja Šapca u Velikom ratu

Zbog stradanja i rušenja u Velikom ratu Šabac je dobio naziv Srpski Verden. Jedini je grad koji je zbog razaranja i žrtava odlikovan sa tri ordena, Francuski i Čehoslovački ratni krst i Karađorđeva zvezda. Na današnji dan pre 100 godina Šabac je oslobođen u Velikom ratu.

Stogodišnjica obeležena uz svečanu sednicu gradske skupštine uz prisustvo odbornika ali i crkvenih i gradskih zvaničnika iz svih oblasti. Uz besede istoričara, književnika i profesora podsećeno je na istorijske činjenice. U porti crkve pored spomenika srpskom vojniku i nastradalim vence su položili predstavnici vojske, grada i brojnih udruženja, a održan jer i prigodan program, uz izložbu fotografija Dragana Petrovića "Iz plamena života" koja dokumentuje šabačko stradanje.

Bila je ovo prilika i da se promoviše Tekeriški peškir koji je dobio oznaku geografskog porekla kao deo nematerijalne kulturne baštine koji je simbol morala srpskog vojnika. Izložbom "Zvonari slobode Mihailo Pupin i Nikolaj Velimirović", večeras u muzeju završiće se i celodnevni program obeležavanja veka od oslobođenja u Velikom ratu o kome su predsednik gradske skupštine i profesorka sa univerziteta u Solunu koja je učestvovala u postavci 150 godina dugoj istoriji srpsko grčkih odnosa ovako govorili.

"Mi smo isti po temperamentu, ponosu, hrabrosti koje smo imali vekovima", kaže Stavrula Mavrogeni, profesorka Univerziteta Makedonija u Solunu.

"Šapčani su jako ponosni na svoju bogatu istoriju, znamo Šabac je najviše propatio u Velikom ratu tako da smo ponosni na slobodarske vrednosti i u Šapcu mi znamo kolika je cena slobode", ističe Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

 Na početku Velikog rata Šabac je imao 14.000, a kraj rata dočekao sa prepolovljenim stanovništvom. Nije bilo kuće koja nije oštećenja, razorene, popaljene i opljačkane sve od bolnice, do crkve škola i svih institucija. Arčibal Rajs je zapisao Šabac je bio bogata, trgovačka varoš, vesela i čista, a sada je hrpa ruševina. Spomenici i gradsko ordenje simbol stralaštva i istorijsko podsećanje za buduće generacije.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво