Eksploatacija peska iz Južne Morave ugrožava most

Meštani Stubla kod Vladičinog Hana žele da skrenu pažnju na problem koji ih muči više od deset godina. Kažu da im eksploatacija peska iz Južne Morave ugrožava most, stari odbrambeni bedem, poljoprivredne kulture uz reku. Republička vodoprivredna inspekcija, odsek u Nišu, nije izdala nijednu vodnu saglasnost na vađenje rečnog nanosa na teritoriji od Vranja do Vladičinog Hana.

Ispred mosta i pored puteva koji vode ka Južnoj Moravi postavljeni su znaci da je zabranjen saobraćaj za vozila preko 10 tona, kamione. Nedavno je rekonstruisan, asfaltiran, i glavni put kroz selo.

"I opet se lomi, kamioni i dalje idu, kao što vidite pružni prelaz, tu su pragovi bili komplet dignuti i bili su zaposleni iz Železnice da vrate to na mesto", kaže Boban Jović iz Stubla.

"Prašina, niti možemo da uberemo maline,to što se radi , usevi se gaze", dodaje Marko Petrović iz Stubla.

Ne samo meštani Stubla, već i okolnih sela, deset godina pokušavaju da ukažu na problem. Rešenja još uvek nema. Pored reke su i alternativni bunari za vodosnabdevanje.

"Ovim načinom na koji vrši eksploatacija, samo se zagađuje Morava, a iz te Morave mi svi pijemo vodu, cela Opština,pije vodu", tvrdi Saša Stanković iz Stubla.

"Mi smo ovde na licu mesta gde vidite bager koji trenutno radi, u blizini mesta, to su privatne parcele, nije vodoprivredno zemljište, radi se bez prestanka", kaže Dejan Tomić, predsednik Mesne zajednice.

Most je stradao u poplavama, pa je obnovljen. Ponovo se urušava. Prolaze tuda i deca iz dva susedna sela, do škole, i meštani. Ministarstvo poljoprivrede je donelo pravilnik o vađenju rečnog nanosa od 2017. do 2019. godine, za Južnu Moravu od Vranja do Vladičinog Hana nije izdata nijedna saglasnost.

"Nije dozvoljeno vađenje rečnog nanosa na predmetnoj deonici iz razloga rušenja obele, promene trase i produbljavanja korita i ugrožavanja infrastruktrnih i projektovanih i postojećih vodnih objekta", tvrdi Dragoslav Đorđević, šef odseka vodne inspekcije Nišavskog okruga.

Vodna inspekcija podnosila je krivične prijave za privredni prestup, zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Ove godine po presudi Prekršajnog suda pravnom licu je zbog eksploatacije rečnog nanosa izrečena mera trajnog oduzimanja predmeta izvršenja prekršaja, odnosno bagera, uz novčanu kaznu od 250 000 dinara i 30 000 za odgovorno lice.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи