Otkriven spomenik Velikoj pobedi u Užicu

Manifestacijom "U slavu i čast oslobodiocima otadžbine" Užice obeležava 100 godina od oslobođenja u Velikom ratu. Tim povodom na kružnom toku otkriven je spomenik – Velikoj pobedi.

Spomenikom Velika pobeda, kako je i zvanično nazvan, dominira statua žene pobednice. Visoka je 5,8 metara, a oko postamenta je stilizovana užička kotlina. Ona će, prema rečima gradonačelnika, simbolizovati grad Užice u budućnosti, grad koji je bio među retkima koji nije imao spomenik herojima i svetskom ratu.

"Ovo je veliki dan za sve građane Užica, kada su se konačno potomci velikih ratnika, balkanskog i Prvog svetskog rata, na pravi i dostojanstven način odužili – skulpturom koja je osmišljena 1900. i 1901. godine od velikog rodonačelnika srpskog vajarstva Đorđa Jovanovića, skulpturom koju je po ugledu na nju uradio Svetolik Sveta Radović", rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Akademski vajar i autor skulpture Svetomir Radović, rekao je da nije bilo nikakvih podataka o tom radu, sem fotografije.

"O skulpturi Srbije nemamo nikakve podatke sem te fotografije sa prednje strane i ja sam krenuo, s obzirom na to da sam u ovom poslu 60 godina, sam da pronalazim ono što odgovara prednjoj formi, da mi to veže draperija, jer ovo je u stvari Srpkinja", objašeava Radović.

Na otvaranju spomenika bio je i generalni sekretar Predsednika Nikola Selaković.

"I moje i vaše i dede i babe i pradede i prababe su rađale majke Srpkinje. Taj spomenik koji vidite je spomenik takvoj jednoj majci Srbiji, jednoj majci koja je rodila junake, koja ih je podigla, vaspitala, odgajila", rekao je Selaković.

Na dan oslobođenja Užica u Velikom ratu služen je i parastos poginulim Užičanima. U holu Narodnog pozorišta otvorena je izložba "100 godina od oslobođenja Užica", a potom sledi svečana akademija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара