Izbori u Negotinu

Izbori za nacionalne savete manjina zakazani su za 4. novembar, 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslove za neposredne izbore. Na inicijativu Vlaha, i predlog Opštine Negotin, umesto 4, biće 10 biračkih mesta u toj Opštini.

U Opštini Negotin za ove izbore je povećan broj biračkih mesta, što će omogućiti svim glasačima da lako ostvare svoje pravo.

Republička izborna komisija usvojila je zahtev Opštine Negotin. Na izborima za nacionalne savete manjina biće ukupno deset biračkih mesta.

Na izborima za nacionalne savete manjina koji će biti održani 4. novembra učestvovaće i dve liste Vlaha: Lista " Vlasi za Srbiju " i udruženje "Gergina"..

"Naša lista ne podržava ideju da su Vlasi Rumuni, naša lista podržava ideju da su Vlasi autohton narod, na teritoriji Srbije,mi govorimo javno da je naša Država Srbija, da smo mi tu rođeni i poštujemo državu Srbiju i ono što bih posebno naglasio, mi mislimo da bez saradnje sa državnim organima ,bez saradnje sa lokalnim zajednicama, ne možemo u potpunoj meri da ostvarimo ono što nam je zakon i dao", naglašava Novica Janošević, " Vlasi za Srbiju "

"Gergina" skoro deset godina radi na očuvanju običaja , kulture, tradicije ,jezika i identiteta Vlaha, Očekujem da veliki broj Vlaha prepozna našu aktivnost i da dobijemo adekvatan broj mesta u nacionalnom savetu Vlaha.- kaže Siniša Čelojević, udruženje " Gergina ".

Prema popisu iz 2011. godine u Srbiji ima 35 ooo Vlaha. Za ove izbore u poseban birački spisak upisano ih je 25ooo jer je za ovakve izbore potrebno da se svako od pripadnika manjina izjasni lično.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво