Podrška za povratak na Kosmet

U Kragujevcu je predstavljen projekat "Održivi povratak- podrška i osnaživanje", koji fimnsira Evropska unija, a sprovodi ga Danski savet za izbeglice, u saradnji sa lokalnim partnerima. Projekat je vredan 5,6 miliona evra, realizuje se u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Komesarijatom za izbeglece i migracije Republike Srbije.

Milić Arsić, iz sela Belica kod Istoka, radio je kao nastavnik, imao svoju kuću i imanje,a u, Kragujevac, kako kaže, pre gotovo dve decenije došao bez ičega. Više puta je obilazio svoje selo, u kojem je bilo 68 srpskh kuća, danas nijedna. I dalje razmišlja o povratku.

"Teško je početi od nule, kad bi bila neka veća pomoć, da se mladima pružila prilika da bi se zaposlili, da bi dobili neki program, kaže Milić Arsić, interno raseljeno lice iz Belice kod Istoka.

To je i cilj projekta održivog povratka interno raseljenih lica, koji traje do sredine 2020 godine. Plan je, da se kroz različite programe podrške, 180 porodica, vrati na svoja ognjišta na Kosovu i Metohiji.

"Održivost znači, da oni mogu, da se vrate u svoje kuće koje će dobiti novoizgrađene ili rekonstruisane stanove i ovih ekonomskih osnaživanja, znači grantova i obuka da oni mogu da započnu neki svoj mali biznis ili da biznis koji već imaju prošire i dazaposle neke svoje rodjake", objašnjava Milosava Smiljanić, Danski savet za izbeglice.

Samo u Kragujevcu živi oko 10.650 interno raseljenih lica sa Kosova i Mehije..U protekle četiri godine, grad je uz pomoć Evropske Unije , uložio oko 5 miliona evra u njihovo ekonomsko osnaživanje i stambeno zbrinjavanje.

"170 stanova obezbedjeno i preko 50 seoskih domaćinstava, brojni grantovi, brojne dohodovne aktivnosti, zatvoren kolektivni smeštaj", naglašava Gordana Damljanović član GV Kragujevca.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije i programijma Vlade Srbije, do sada su na Kosovu i Metohiji ,osnovana mala preduzeća, obnovljena poljoprivredna gazdinstva povratnika. Istraživanja pokazuju, da oko 2.000 od 200.000 interno raseljenih lica u Srbiji, želi da se vrati svojim kućama.


 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво