Vranjanka Dejana Stošić - ambasadorka mladih

Evropska ženska mreža izabrala je 11 ambasadora mladih. Među njima je Vranjanka Dejana Stošić. Dejana je vršnjačka edukatorka SOS kutka za devojke, taj projekat od početka godine, uz pomoć australijske ambasade, realizuje Odbor za ljudska prava. U fokusu Step ap kampanje evropske ženske mreže je konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Priznanje i obaveza, primarni zadaci ostaju isti. Ambasadorka mladih Dejana Stošić radiće na prevenciji nasilja nad ženama, podržavaće žrtve nasilja, zalagaće se za veći kapacitet sigurnih kuća, više SOS telefona, i mesta za mlade.

"Da jednostavno devojke imaju prostor koji je namenjen specijalno njima, prostor u kome će biti sigurne da kažu ono što osećaju i da pričaju o svojim problemima", kaže ambasadorka mladih Dejana Stošić.

U takvom, SOS kutku za devojke, radila je od početka godine, zajedno sa koleginicama, drugaricama. Snimile su film "Svaka devojka ima pravo na život bez nasilja". Organizovale radionice, čajanke. Upozoravale da je i šamar nasilje i da je važno samopoštovanje.

"Mene je lično zaprepastio stav određenih devojaka koje su postavljale pitanje - šta ako zaslužuju nasilje, gde se mi pogubimo, kako bi devojka mogla da zasluži nasilje, mi smo tu da im pokažemo da to nije u redu", objašnjava vršnjačka edukatorka Emilija Tomić.

"Mislim da se i smanji nasilje ako poštujem sebe i ako znam koje su granice koja ja sama postavim", dodaje vršnjačka edukatorka Leontina Trajković.

Nađu lako zajednički jezik sa svojim vršnjacima. Leontina je pratila radionice SOS kutka za devojke i nakon treninga, postala deo tima.

"Da formiramo mrežu SOS kutka za devojke najmanje u 6 gradova pri SOS telefonima u Srbiji ,želimo da ovaj način rada sa devojkama, koji je održiv, jako bitan za kvalitetniji život devojaka", ističe Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava.

Dejana Stošić je sada student Beogradskog univerziteta, u Vranju više godina volontira, radila je u Kancelariji za mlade, Omladinskom savezu, pomagala i deci bez roditeljskog staranja.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво