NIŠ: Izložba fotografija Ivana Zdravkovića Sose

U Nišu je otvorena izložba fotografija poznatog filmskog i televizijskog snimatelja Ivana Zdravkovića Sose. Zdravković je preminuo pre 5 godina, a bio je jedan od osnivača niškog dopisništva RTS.

Iako je bio jedan od prvih diplomiranih kamermana u Jugoslaviji, Ivan Zdravković Sosa bio je i veliki ljubitelj fotografije. Retrospektivnu izložbu pod nazivom „Al ima ljubavi moje" priredila je njegova ćerha arheolog Ivana Zdravković.

 

 

"Bilo je lepo, bilo je dirljivo, nije bilo stresno. Bilo je malo turbulentno, emotivno, ali i dalje će tako biti, zbog toga što sam odlučila da se bavim tom kolekcijom i na taj način ga u krajnjoj liniji i upoznajem malo bolje", kaže Ivana Zdravković, autorka izložbe.

Zdravković je pored 20.000 televizijskih priloga i oko 600 dokumentarnih filmova, imao i više od 30 samostalnih izložbi fotografija i grafika.

Ljudmila Đukić, kustos kaže da je namera bila da to bude izložba koja nema tematske celine: "Nego da se jasno vidi da se umetnik nekim izazovima i nekim inspiracijama, nekim motivima i temama vraćao tokom celog perioda svog stvaralaštva."

Veliki doprinos dao je razvoju dopisništva RTS-a u Nišu, ali i mnogih lokalnih televizija. Svoja znanja rado je prenosio mlađim kolegama.

"Ono što je za naš grad bilo možda najznačajnije jeste koncept džepnog bioskopa. Njega smo započeli 1997. godine blizu bioskopa Čegar, nekadašnjeg i tu su mnogi niški filmofili započeli svoje prve korake", kaže Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Ljubitelji fotografije u galeriji u Tvrđavi mogu videti svestranost ovog umetnika i origanalni pristup najrazličitijim formama od portreta i ljudske figure, preko pejsaža do urbane arhitekture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара