Čišćenje reka i priobalja u okolini Kruševca

Kako bi se preduprede poplave i umanje štete, Odeljenje za ekologiju Gradske uprave u Kruševcu pokrenulo je projekat čišćenja reka i vodotokova druge kategorije . Do kraja novembra predviđeno je da radnici Javnog komunalnog preduzeća Kruševac očiste tri najkritičnije lokacije - u Majdevu , Kaoniku i Koševima.

U rečnom koritu i priobalju gume, plastični i metalni otpad. Nemila slika duž celog toka Ribarske reke, ali i mnogih drugih u kruševačkom kraju.


„Naš nemar. To smo mi, na žalost. U toj reci sam se kao dete kupao, vodu sa nje pio a sada je sve drugačije.Smeće i hemikalije", kaže Branislav Jakovljević iz Kaonika.

„Svi bacaju đubre u reku. I ja sam dok nisu postavili kontejnere po selu. Ali mnogi to i dalje rade. Prošle godine sam sa njive sam izbacio četiri prikolice plastike i drveća posle poplava," priča Rajko Atanasković iz Kaonika.

Na oko pitoma, Ribarska reka s obilnijim padavinama i topljenjem snega brzo nadođe, a zbog nagomilanog smeća i rastinja ne otiče pa objekte u priobalju, puteve i njive, meštani kažu plavi i po tri puta godišnje.

„Plavi godinama. Sve na jednom istom mestu provaljuje. Ne smemo da sejemo pšenicu sačekamo kad bude proleće pa da vidimo. Ako nije izlila reka, onda da nešto zasejemo inače u jesen ne smemo ništa", tvrdi MILORAD ILIĆ iz Kaonika.

Po nalogu Gradske uprave radnici JKP Kruševac u ataru sela Kaonik čiste 150m rečnog korita. Nakon granja i rastinja, biće uklanjeno ambalažno i kućno smeće.

„Negde oko 60 kubika je do sada nakupljeno tog otpada. Nakon te faze pristupa se fazi mašinskog čišćenja korita reke. Pretpostavljamo da će negde oko 550 kubika tog materijala biti očišćeno na ovom prostoru Ribarske reke", potvrđuje Snežana Radojković, vd dir. JKP „Kruševac". 

„Preventivno delujemo, praktično da omogućimo protok vode i da smanjimo mogućnost da dođe do plavljenja. Da li će to biti bolje u narednom periodu zavisi od građana. Zato na njih apelujem da ne bacaju otpad u potoke i reke jer to je najgori mogući način odlaganja smeća. Prosto bolje je da ga bace na sred puta, lakše ćemo ga pokupiti", kaže Olivera Drenovac , pomoćnica gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku.

Za čišćenje 1.000m rečnog toka Rasine u Majdevu, Ribarske reke u Kaoniku i kanala za odvod bujičnih voda u selu Koševi iz budžetskog fonda za ekologiju Grada Kruševca opredeljeno je 3.600.000 dinara.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи