Povraćaj oduzete zemlje u Bavaništu

Srđan Anđelkov iz Bavaništa jedan je od mnogih koji potražuju da im se vrati zemlja oduzeta nacionalizacijom posle drugog svetskog rata. Nezadovoljan je brzinom rešavanja svojih predmeta i finansijskim gubicima zbog toga.

Porodici Srđana Anđelkova iz Bavaništa 1946. godine oduzeto je ukupno 57 lanaca zemlje, imanje koje je sticano skoro 200 godina. Pošto je donet Zakon o restituciji, vraćen mu je samo manji deo toga. Nasledstvo od babe i oca ne može da dobije jer sadašnji vlasnik ima investicione planove.

Srđan Anđelkov: „Mi smo sad prinuđeni da naknadno plaćamo, jer smo dobili naređenje da napustimo parcelu, i prebacuju nas na novu zemlju, s tim što ona može da se realizuje tek kad se kompletno Bavanište očisti."

Jasna Selaković, direktor Agencije za restituciju Novi Sad : „Mi vraćamo prvenstveno zemljište iz iste katastarske opštine. Kada se to zemljište iscrpi, vraćamo iz susednih katastarskih opština, potom iz bilo koje opštine."

Anđelkov je morao ispočetka da veštači zemlju u susednom Kovinu, jer su mu parcele u Bavaništu bile male i nekvalitetne.

„Angažovani su veštaci geodetske struke, koji utvrđuju vrednost oduzetog zemljišta, te predlažu za vraćanje parcele koje po vrednosti odgovaraju oduzetom. Tako da ukoliko neko dobije zemljište lošijeg kvaliteta, dobiće veću površinu, pa će na taj način biti adekvatno obeštećen", kaže Jasna.

„Sve ovo vreme, s obzirom na to da nismo poljoprivredni proizvođači, mi smo izgubili prihod od rente, koja bi nam pripala u svakom slučaju da smo dobili zemlju na vreme", ističe Srđan.

Porodica Anđelkov je među prvih 500, od ukupno 70 hiljada podnetih zahteva u Agenciji za restituciju, i zato očekuje da se oni reše što pre.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи