Povratak na rodnu grudu u selo Sedobro

Supružnici Dragana i Aleksandar Varaklić, posle završenih studija u Beogradu vratili su se u svoje selo Sedobro kod Prijepolja. Na 6 hektara porodičnog imanja, sa dvoje dece i uz podršku porodica, uzgajaju stare i nove sorte voća koje suše i traže mesto na tržištu.

Višegodišnju neizvesnost i potragu za poslom, prekinuli su s povratkom na porodično imanje, gde su prateći konkurse za početnike u biznisu i neprekidno učeći, pokrenuli proizvodnju sušenog voća.

Dragana Varaklić, master ekonomije kaže: „S obzirom da imamo imanje pod velikim zasadima voća, prvenstveno šljiva koja je tradicionalan proizvod našeg kraja, želei smo da se oslonimo na to što imamo i došli smo na ideju da napravimo sušaru za voće."

„Trebao je veliki kapital za ovo ali srećom mi smo pisali projekte preko Razvojne agencije Srbije, tj. RRA Zlatibor u Užicu. Sa tim sredstvima mi smo napravili ovu našu sušaru koja je tonu kapaciteta i nabavili smo u drugom krugu mašinu za pakovanje i za doziranje, " ističe Aleksandar Varaklić, inženjer elektroenergetike

Za kratko vreme i uz uspeh, na njihov način proizvedenih i plasiranih, tradicionalnih proizvoda prijepoljskog kraja, pokazalo se da su na pravom putu i uz podršku i ljubav obe porodice, jer su komšije i poznaju se od detinjstva, od ove sezone imaju nov proizvod, čips od jabuka i krušaka, očekuju hladnjaču i razmišljaju o proširenju proizvodnje.

„Imamo dosta ideja da kombinujemo sve te proizvode, da li sa medom, sa čokoladom ili da se dodaju i lešnici i orasi, prosto, imamo jako puno ideja ali ćemo polako, jedan po jedan proizvod." kaže Dragana.

Aleksandar ističe: „Gledamo u nekoj bliskoj budućnosti da udjemo u veće trgovinske lance, da vidimo ako bude moguć čak i neki izvoz, a to bez HCCP standarda i setifikata neće biti moguće pa u nekoj bliskoj budućnosti gledamo da završimo i taj sertifikat."

Do novih proizvoda i tržišta, uživaju u tome što rade i gde rade, iskreno verujući u svoju, kako kažu, priču sa dušom.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи