Neopravdane izostanke iz škole plaćaju roditelji

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja obavezao je škole da podnose prijave prekršajnim sudovima protiv roditelja čija deca neopravdano izostaju sa nastave. Koliko se novi Zakon primenjuje i na koje probleme je ukazao, istraživali su naši dopisnici.

Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja obavezao je škole da podnose prijave prekršajnim sudovima protiv roditelja čija deca neopravdano izostaju sa nastave.

Koliko se novi Zakon primenjuje i na koje probleme je ukazao, istraživali su naši dopisnici.

U prethodnom periodu prijave prekršajnom sudu protiv nesavesnih roditelja, stizale su na kraju školske godine, što je obesmišljavalo postupak. Sada to čine direktori škola, a u Severnobačkom okrugu najviše prijava stiglo je iz subotičke osnovne škole "Sečenji Ištvan".

"Škola je u obavezi da ukoliko učenik nakupi 25 neopravdanih izostanaka i ukoliko ima 15 izostanaka nakon obaveštavanja roditelja od strane škole, mi smo u obavezi da prijavimo prekršajnom sudu roditelja", kaže Vesna Vajs, direktorka OŠ "Sečenji Ištvan" iz Subotice.

U jednoj od najvećih osnovnih škola u Kraljevu kažu da se dobrom saradnjom roditelja i škole izbegavaju prekršajni postupci.

"Novim zakonom su skraćeni rokovi, roditelj je dužan da u roku od 48 sati obavesti školu o sprečenosti dolaska učenika na nastavu i da u roku od 8 dana opravda izostanke. Mi do sada nismo imali situacije da bi bilo neophodno pokrenuti prekršajne prijave", objašnjava Marina Vučinić, direktorka OŠ "4. kraljevački bataljon" u Kraljevu.

Najveći broj predmeta završi se osuđujućim presudama, a novčana kazna za roditelje je od 5.000 do 100.000 dinara.

"Uglavnom se izriču minimalne novčane kazne, prosto što su učinioci prekršaja najnižeg imovinskog i materijalnog stanja. To su uglavnom lica koja su nezaposlena", kaže Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici.

Od 11 prijava u Kruševcu prošle godine doneto je 10 osuđujućih presuda, a ovogodišnje dve prijave protiv nesavesnih roditelja već su rešene kaznama.

"To su roditelji iz onih porodica u kojima je roditeljska kompetencija zanemarena", objašnjava Vesna Vajs, direktorka OŠ" Sečenji Ištvan", Subotica.

 

Problem bežanja sa nastave ne može biti rešen samo kažnjavanjem, tvrde u školama, vodi se i pojačan vaspitni rad sa takvim učenicima, potvrđuju u subotičkoj školi.

Iako u školama naglašavaju da broj neopravdanih izostanaka sa nastave nije alarmantan, raste broj prijava protiv roditelja jer su uprave škola ažurnije, na šta ih motiviše i Zakon koji je predvideo kazne od 100.000 do milion dinara, za obrazovne ustanove koje ne podnesu prijave prekršajnom sudu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво