Prevencija poplava u Banatu

U Zrenjaninu je formirana asocijacija lokalnih samouprava "Sliv banatskih vodotoka". Gradovi i opštine Banata se udružuju radi prevencije od visokih voda na rekama koje ugrožavaju oko 5200 kvadratnih kilometara i gde je verovatnoća da se jednom u deset godina dogodi poplava veoma visoka.

Reke Banata su zaštićene nasipima na nivou stogodišnjih ili pedesetogodišnjih visokih voda. Rizik od poplave je i pored toga visok. Zato je Grad Zrenjanin pokrenuo inicijativu za udruživanje gradova i opština u "Sliv banatskih vodotoka" da bi se zajednički odgovorilo na rizike. Osam banatskih opština je prihvatilo inicijativu, a osam je u različitim fazama donošenja odluke.

"Zajednički rizik svih lokalnih samouprava na području Banata je isti ili sličan u tom pogledu, iz razloga što su izvorišta reka koje prolaze kroz Banat u Rumuniji i Karpatima i oni su u početku bujičnog karaktera", kaže Miroslav Sladojević iz Odeljenja za VS Grada Zrenjanina.

Praksa udruživanja u okviru slivova reka počela je nakon poplava 2014. Među prvima u Srbiji udružili opštine igradovi u "Kolubarski sliv". Prvi korak je bio izrada Studije smanjenja rizika od visokih voda.

"Dokument kaže da treba da se uloži 204 miliona evra u narednih 20 godina da bi se smanjio rizik od poplava za 30 procenata, ako su visoke vode kao 2014", objašnjava Saša Spasić iz Opštine Ub.

U proteklih 20 godina 2 puta se izlivala banatska reka Tamiš, plaveći više od 10 000 hektara, a neophodno je bilo i evakusati stanovnike naselja Jaša Tomić. Kritična tačka na jugu Banata je Nera, kao i Tisa kod Novog Bečeja, koja često poplavi 1100 hektara obradivih površina u delu atara koji se zove Ljutovo.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво