Složni u ljubavi za fudbal u Minićevu

Nekada sresko mesto, a danas selo između Zaječara i Knjaževca, selo Minićevo. Nekako je skrajnuto sa fudbalske mape Srbije iako se lopta ovde zakotljala kao i u mnogim mestima bivše Kraljevine Jugoslavije, posle Prvog svetskog rata. Meštani danas pokušavaju da ožive tradiciju, a konkretan doprinos dao je Slavoljub Petrović, penzionisani bivši direktor škole u ovom mestu, napisavši knjigu "Šest decenija Sloge" iz Minićeva.

Minićevo je mesto sa oko 1000 žitelja. Veoma su vezani za svoje selo i svoj fudbalski klub. Kažu da kada F.K. Sloga igra svoje utakmice pola meštana dođe na stadion. U takmičenje je uključena i romska populacija, a jedan od aktivnih igrača je i lokalni paroh.

"Moji navijači su moja supruga i moja tri deteta koja me podržavaju, i svakako klub koji stoji u svakom trenutku iza mene onda kada se ponašam sportski, a i onda kada i u mantiji držim stranu Slozi", kaže Nikola Trifunović, sveštenik u Minićevu.

Ovaj klub već 6 decenija neprekidno okuplja mlade iz Minićeva i okolnih sela da igraju fudbal i uspešno se takmiče u Timočkoj regiji.

"U zvaničnom takmičenju imamo 25 igrača u seniorskom sastavu, a sa mladim kategorijama nemamo zvanično takmičenje, međutim pokušavamo pogotovo romsku populaciju da edukujemo u našem klubu", objašnjava Boban Milosavljević, predsednik F.K. Sloga iz Minićeva.

Najveći uspesi ovog kluba vezani su za osamdesete godine prošlog veka, kada se prešlo u viši rang takmičenja.

"To smo uspeli, i tako u jednoj godini bili prvi i ušli u međuopštinsku ligu, što je bilo za Slogu Minićevo jedan značajan momenat", ponosan je bivši fudbaler i trener Miroslav Nikolić.

Sve aktivnosti velikih entuzijasta u poslednjih šest decenija u knjigu je pretočio Slavoljub Petrović, ovdašnji penzioner.

"Zahvaljujući entuzijazmu grupe ljudi koja se angažuje oko fudbalskog kluba, zahvaljujući igračima koji su takođe bili entuzijasti, sve se to prevazilazilo i evo traje šest decenija. Da li su i ovi igrači danas entuzijasti? Uglavnom jesu", kaže autor knjige Slavoljub Petrović.

"To je jedna priča o fudbalskom klubu "Sloga" Minićevo i svim klubovima u seoskim naseljima nekadašnje opštine Minićevo koja je ugašena 1965 godine", dodaje recenzent knjige Nebojša Simeonović.

Velika želja autora je da Sloga i dalje traje, da uz fudbal okuplja mlade i da podstakne njihovo opredeljenje za ostanak i život na ovom području.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи