Štićenici kruševačkog Vaspitno-popravnog doma obučavaju se za proizvodnju cveća

U Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu otvoren je savremeni plastenik za proizvodnju cveća, vredan sto hiljada evra. Projekat Omladinskog saveta Kruševca i Ministarstva pravde, pomogla je nemačka vlada preko Organizacije Help.

Sa ciljem resocijalizacije ličnosti i stručnog osposobljavanja štićenika, samo tokom jeseni u savremenom plasteniku Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, desetoro mladih ljudi proizvešće 15.000 saksija cveća.

"U domu sam tri godine. Počeo sam da radim u plasteniku od otvaranja. Volim taj posao, puno mi znači i hoću da ga radim napolju", kaže jedan od njih.

"Naučio sam da može da se živi od poštenog rada. U plasteniku radim sa cvećem, naučio sam da sadim, da proizvedem cveće, da mu treba ljubav i nega i hoću da se zaposlim sa cvećarstvom napolju."

Štićenici će, nakon završene obuke, dobiti certifikat da su stručno osposobljeni za cvećarsku proizvodnju.

"Deca vole ovo zanimanje i lepo se snalaze", ističe Danijela Ilić, instruktorka za obuku i zapošljavanje u Vaspitno-popravnom domu. "Slušaju, pažljivi su i imaju veliko interesovanje za ovo zanimanje i sve je na dobrovoljnoj bazi." 

"Help sprovodi i projekte a nakon izvršenja kazne za bivše osuđena lica", objašnjava Maša Bubanja, senior menadžer  nemačke organizacije "Help". "Do sada smo u okviru te aktivnosti podržali 45 bivših osuđenih lica opremom za razvoj sopstvenog biznisa đkoje ima cilj zapošljavanje."

Novi plastenik površine 1.000 kvadratnih metara opremljen je grejnim i drenažnim sistemom, kao i aparatima za prihranu i navodnjavanje cveća.

"Naša obaveza je da naše štićenike stručno obučimo za neka nova zanimanja, zvanja kojima će se oni baviti kada izađu iz ustanove", kaže Ivan Mijailović, upravnik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu. "Sve ono što je negde deficitarno, negde isplativo. Želja nam je da naše štićenike tome naučimo kad izađu odavde, da se ne vrate starom zanatu nego da se bave nekim novim stvarima."

đCeo projekat cvećarske proizvodnje u plasteniku Vaspitno-popravnog doma, realizovan je u roku od dve godine. U planu je i proširenje: proizvodnja začinskog bilja u zatvorenom prostoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара