Kako se primenjuje Pravilnik o suzbijanju diskriminacije u školama i vrtićima

Prvog septembra na snagu je stupio Pravilnik o suzbijanju diskriminacije u školama i vrtićima koji predviđa mehanizme za rešavanje svih potencijalnih situacija i prevenciju takvog ponašanja. Proveravali smo da li se taj Pravilnik primenjuje.

Ukoliko detetu pravite rođendansku zabavu, a želite da pozovete njegove drugare iz škole ili vrtića, moraćete pozivnice  da uručite celom odeljenju, odnosno grupi. To je primer iz novog Pravilnika, o kome se diskutovalo, a reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je istakla da pojedine odredbe u praksi ipak neće moći da se primene. Zaposleni u obrazovnim ustanovama, ističu, da je najteže utvrditi da li je u konkretnom slučaju reč o neslanoj dečjoj šali ili diskriminatorskom ponašanju.

"Ljudi koji su u neposrednom kontaktu sa tim detetom, u obavezi su da celu situaciju ispitaju i da na svoj način prikupe relevanten informacije i da naravno procenimo svi zajedno da li je to bila šala ili je to bila namera da se neko dete ugrozi na bilo koji način", objašnjava Gordana Marković Sakić, psiholog.

"To podsmevanje, ponižavanje, neslane šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se možda sedi za stolom, primeri su naravno diskriminacije", kaže vaspitačica Olivera Dišić.

Novim pravilnikom jednu od glavnih uloga u prevenciji nasilja i diskriminacije imaju roditelji, jer su oni prepoznati kao modeli od kojih deca uče kako da se ophode prema drugima.

"Postoji definisana odgovornost roditelja u slučaju da dete vrši diskrimanciju ili da roditelj ulazi u neku priču diskriminatornog ponašanja", ističe Nataša Stamenkoć, PU "Naše dete" iz Vranja.

"Važna je prevencija", kaže Aleksandra Tadić, direktorka Osnovne škole u Vršcu, "u smislu da je potrebno da se sa učenicima razgovara o tome kakvo je ponašanje nedozvoljeno, šta je to što remeti slobodu drugog učenika."

Pored primera pojedinačnih situacija u kojima đak diskriminiše druge, Pravilnikom su određeni i slučajevi u kojima nastavnici i vaspitači mogu da se ponašaju diskriminatorski. Zbog toga je, kažu, edukacija svih učesnika u obrazovnom sistemu od velikog značaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво