Savez paraplegičara i kvadriplegičara za veću bezbednost mladih u saobraćaju

Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije sprovodi projekat "Još uvek vozim", a namenjen je učenicima završnih razreda srednjih škola koji se, uglavnom u tom uzrastu, pripremaju za dobijanje vozačke dozvole. Predavanje je održano i učenicima Tehnološke škole u Paraćinu.

Nekada je radila kao medicinska sestra i aktivno igrala košarku. Bojana Gladović, devojka iz Rume, imala je samo 22 godine kada joj je saobraćajna nezgoda u kojoj je bila suvozač promenila život.

"Život mi se potpuno promenio", kaže Bojana. "Ja volim da kažem deci kada predajem:  naopačke mi se život promenio, prosto od jednog aktivnog deteta, devojke, završila sam u invalidskim kolicima."

Lično iskustvo i trauma kroz koju je prošla pre trinaest godina Bojana je želela da prenese i mladima.

Za srednjoškolce, predavanje je i svojevrstan šok, jer retko razmišljaju o posledicama brze vožnje i vožnje pod dejstvom alkohola. Kažu da će, nakon ovog predavanja, biti mnogo pažljiviji i da nisu bili sasvim svesni koliko teške mogu biti posledica nepažnje:

"Kada se ovako posluša neka prezentacija, to sve menja neki."

Učenici su probali i naočare koje simuliraju vožnju u alkoholisanom stanju.

Članovi Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije do sada su održali više od dve stotine tribina u četrdesetak gradova i opština širom Srbije.

"Svi komentari i reakcije su stvarno pozitivne", ističe Bijana Gladović. "Oni iskažu neka mišljenja, nekada budu stidljivi na času, alividimo da su stvarno reagovali i da im se podigla svest, što je i cilj ovih predavanja."

Više od dvadeset hiljada mladih u Srbiji saslušali su iskustva predavača koji kažu da je njihova misija uspela ako su time spasli bar jedan mladi život.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи