Čajetina - inovativni menadžer godine

Opština Čajetina ovogodišnji je dobitnik priznanja "inovativni menadžer godine" koje dodeljuje Akademska unija Oksforda, i prvi centar u Srbiji koji je pobedio na tom konkursu. Priznanje - o kojem odluku donose rektori univerziteta, naučnici i istraživači iz 34 zemlje - Čajetincima je nedavno uručeno u Oksfordu.

Da se Čajetina i Zlatibor nadju na mapi oksfordske unije medju turističkim centrima poput Barselone,Grenobla,Sijetla ili Singapura po obrazloženju medjunarodnog žirija presudno je bilo stvaranje ekonomskih uslova za turistički razvoj i socijalnu dobrobit. Turizam je ,uz poljoprivredu koja ga prati, glavni oslonac i razvoja i planova.

 

"Negde smo uspostavili sistem što je veoma teško je bilo da u jednoj maloj sredini sa 15 hiljada stanovnika krenete sistemski da radite, prvo od strategije razvoja, pa kasnije do uredjenja opštinske uprave, modernizacije, pa planske dokumentacije", kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Zlatiboru je veliki plus bilo pozicioniranje planinskog centra u kom sezona traje čitave godine kao i posebno zaokružen zdravstveni i sportski turizam. Rezultat je i stalno povećanje broja gostiju različitih interesovanja.

"Dolazim zato što je to jedna od najlepših planina u Srbiji, drugo, mnogo izletišta ima okolo", kaže jedan od gostiju. Drugi dodaje: "Treći put dolazim na Zlatibor i zaista mi jako prija".

Kažu i da je posebno mladima zanimljivo da dolaze na Zlatibor jer ih tu uvek očekuje vrhunski provod.

"Oko 70% posetilaca su domaći gosti, 30% stranci, ali ono što treba napomenuti je evidentan porast broja kineskih turista kojih je samo u prvih 8 meseci ove godine bilo preko 8hiljada", kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Od razvojnih planova kako bi privukli više gostiju iz Evrope, najviše se očekuje od Gold gondole - iz centra planine do vrha Tornika, čija gradnja je započeta od kraja, pa početka, a sad se radi središnji deo.

"Očekujemo do kraja ove godine dozvolu za još 17 stubova, da to kompletiramo i da naredne godine završimo i međustanicu i da konačno sredinom godine ova naša gondola bude u potpunosti postavljena", kaže Bojana Božanić direktor Gold gondole.

I interesovanje investitora za gradnju ne jenjava pa su gradilišta na sve strane. Na primedbe da je Zlatibor previše urbanizovan, odgovaraju podacima da je tek 1,4% od 647 kilometara kvadratnih opštine pod objektima, manje nego pod vodom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво