Saradnja rumunskog i srpskog Banata u oblasti turizma

Banat je regija koja spaja Rumuniju i Srbiju, a plan je da ubuduće zajednički turistički potencijali budu bolje promovisani kako bi se privukao veći broj gostiju iz sveta i Evrope. Jedan od IPA projekata na tu temu održan je nedavno u mestu Valiug na obrocima Kaprata u rumunskom delu Banata.

Devetnaestogodišnja Matea Kristina Jakša iz Uzdina, studentkinja Zapadnog univerziteta u Temišvaru, jedna je od četrdesetoro učesnika programa "HERA" - IPA projekta prekogranične saradnje koji promoviše turizam u srpskom i rumunskom delu Banata.

Ovoga puta u Valiugu, rumunskom mestu na obroncima Karpata, tokom četiri dana održan je niz kurseva za turizmologe, turističke vodiče i preduzetnike.

"Ovde je prelepa atmosfera", kaže Matea Kristina, "družim se i sa Rumunima iz Rumunije pošto znam ovaj jezik, i sa Rumunima iz Srbije koji prevode. Stekla sam novo iskustvo i nove drugare."

Lokalno i kulturno nasleđe, osobenosti regiona i promovisanje turističkih potencijala kao poslovne prilike bile su osnovne teme predavanja i panela.

"Kada pričamo o turizmu govorimo o ljudima", ističe Teodora Munteanu, profesorka ekonomije iz Rumunije. "Ljudi se moraju bolje upoznati, moraju se razvijati znanjem, umećem, posećujući se medjusobno učeći nove stvari, a to je upravo ono što sada spaja ljude iz Rumunije i Srbije."

"Na taj način ne samo što mi preduzetnici možemo da stvaramo sebi neku ekonomsku korist nego radimo mnogo važniju misiju i čuvamo nešto što je skoro zaboravljeno za buduće generacije", Smiljka Bulatović, vlasnica radionice starih zanata iz Kikinde.

Učesnici HERA projekta iz Srbije upoznali su neobične planinske delove Banata u Rumuniji, dok je ovo bila prilika da se Rumunima predstavi Vojvodina, srpski Banat i posebno grad Kikinda.

"Vidimo da neke druge destinacije i u samoj Srbiji od te neke etno priče mogu da naprave zaista veliki brend, da ta mesta značajnim delom mogu da žive od svojim programa i manifestacija, a to je kod nas čini mi se vrlo neiskorišteno iako imamo ozbiljne potencijale", ističe Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinda.

I srpska i rumunska strana se slažu: ekološki, etno, gastronomski i kulturni turizam već su osobenosti i potencijal Banata koji će se ubuduće upravo kroz IPA projekte bolje promovisati ka Evropskoj uniji i svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво