Kako zaštiti voćke pre prvih mrazeva

Voćari u čačanskom kraju pripremaju se za zimu. Kako se štite voćke pre prvih mrazeva, šta voćari rade a šta savetuju stručnjaci?

Nataša Radovanović iz Miokovaca sa porodicom na trinaest hektara uzgaja jabuke, šljive, kruške i trešnje. Berba je završena, ali u voćnjaku ima mnogo posla. Čiste se zasadi, sakupljaju ostaci plodova a počinju i pripreme za zimu.

"Jedino što možemo da uradimo to je da bakrom zaštitimo biljku od izmrzavanja", kaže Nataša, "biljka je već spremna za tako nešto, priprema se, lišće opada, ona vraća sokove u korenov sistem. To je njihov neki period koji sama odradi."

Stabla kajsije u voćnjaku Milete Mojićevića, u Gornjoj Gorevnici, već su gotovo bez lišća, što je znak da se spremaju za zimsko mirovanje:

"Ne valja da uđe u mraz a da zadrži list, da ne povuče sokove - onda bi došlo do izmrzavanja. Kajsija je posebno osetljiva."

Mojićević kajsije uzgaja na 5 hektara, 5,5 hektara kajsije i hektar i po trešnje.

Pre prvih mrazeva treba obaviti potrebnu zaštitu voćaka , savetuju stručnjaci da bi se sprečila moguća pojava bolesti i štetočina u proleće.

Najpre treba očistiti voćnjake, spaliti mumificirane plodove, prikupljeno opalo lišće i osušene i polomljene grane, a potom obaviti jesenje ili plavo prskanje bakarnim preparatima. I to kada sa biljke opadne više od 70 odsto listova.

"Za ovaj period godine karakteristično je osnovno đubrenje voćnjaka, odnosno primena različitih formulacija mineralnih ili organskih đubriva", ističe dr Ivana Glišić, naučna saradnica Instituta za voćarstvo u Čačku. Sa sprovođenjem ove mere ne bi trebalo žuriti, s obzirom na to da se najavljuju kišni dani i ukoliko bi posle toga usledio neki topli period to bi nosilo rizik od ponovnog početka vegetacije posebno u vočnjacima gde je opala lisna masa. Na taj način bi biljke nespremne ušle u period zimskog odmora što bi nosilo rizik od velikog oštećenja od niskih zimskih temperatura."

Narednih dana neće biti jakih jutarnjih mrazeva pokazuju prognoze. Kraj oktobra sačekaćemo sa visokim temepraturama za ovaj period godine a to voću neće štetiti.

Čačanski kraj jeste poznat po voću - jabukama i šljivama, ali i kajsijama i višnjama. Najveći deo roda jabuka uglavnom se izvozi na rusko tržište a kajsija se većinom prodaje za preradu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи