Raška: Sve više malih i srednjih preduzeća

Do 90-ih godina, glavne privredne grane Opštine Raška bile su rudarstvo i metalska indrustrija u kojima je bilo uposleno više od 2400 ljudi. Sva velika preduzeća odavno su privatizovana ili u stečaju pa se opština tokom poslednje dve decenije okrenula razvoju turističkih potencijala i poljoprivredi. Broj malih i srednjih preduzeća, prema podacima opštinske Uprave, beleži konstantan rast.

Trideset godina radio je kao bravar u fabrici magnezijuma "Bela Stena", jednoj od 5 u Evropi. Ljubinko Vujanac kaže da su plate bile iznad proseka za to vreme, ali da je nakon 2003. godine, kada je fabrika zatvorena, nastavio da radi isti posao, ali privatno.

"To sam naučio da radim. To i danas radim. Ima lakših poslova, ali to je to", kaže Ljubinko Vujanac.

Milan Goljović održavao je visoke peći u fabrici staklenog vlakna Eteks. Pred stečaj, odlučio se za voćarstvo.

"Imao sam prilike, kad nisam prodao, pekao sam rakiju i nešto sam se snalazio da ne ne bacim jabuke u otpad", navodi voćar Milan Goljović.

U privatnoj mlekari "Milkop" koja dnevno otkupi 80.000 litara mleka, otišli su korak dalje od proizvodnje mlečnih proizvoda i investirali u turizam.

"Malo bolje prihodujemo. Bolja nam je budućnost u turizmu. Mada, moramo da gledamo da zadržimo i ovu firmu, da ne stanemo. Imali smo ovih dana dosta satanaka da se vratimo", objašnjava Bojan Premović, direktor mlekare "Milkop" i "Milmari resort"-a.

Direktor Turističke ortanizacije Raška, Radenko Cvetić, objašnjava da je turizam zapravo primarna privredna grana opštine koju slede poljoprivreda i u manjoj meri rudarstvo i drvno-prerađivačka industrija.

Ekspanzija Kopaonika počela je 2008. godine i od tada se neprestano ulaže u planinu.

"Povećan broj turista, povećan broj posetilaca i na kraće vreme boravka. A sa druge strane, vanpansionska potrošnja koja govori da nam dolazi sve zahtevnija klijentela. I nešto što sigurno argumentuje jeste cena nekretnina na tržištu", navodi Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije Raška.

Za 4 godine, broj preduzetnika porastao je za 110. Očekuje se i skori početak , novoizgrađene fabrike u Draganiću.

"U toj fabrici se planira u prvoj fazi upošljavanje stotinak ljudi, najverovatnije do kraja 2018. godine. A u nekim narednim fazama i 400-500 ljudi koliko je i planirano i ugovoreno u nekom prethodnom periodu", najavljuje Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška.

Od svih društvenih preduzeća u opštini, posluju samo Ibarski rudnici. Većina ostalih preduzeća privatizovana je, a novi vlasnici koriste samo fabričke hale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво