Incident na sednici Skupštine Novog Pazara

Međusobne optužbe za izazivanje sukoba između pristalica i odbornika Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja i odbornika vladajuće koalicije Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije u Novom Pazaru, i dalje su aktuelna tema u tom gradu. Skupština Novog Pazara održana je uprkos prekidima i bez prisustva odbornika Stranke pravde i pomirenja.

Stranka pravde i pomirenja je u proteklih nekoliko dana najavljivala da će sa meštanima, kojima je, navodno, gradska uprava odbila asfaltiranje ulica uprkos, kako tvrde, obezbeđenom novcu - prisustvovati sednici Skupštine grada.

Za izazivanje incidenta optužuju aktiviste Sandžačke demokratske partije bliske Rasimu Ljajiću.

"Ovo nije samo situacija ovih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, ovo je više nemogućnost građana da izdrže u ovakvom haosu, da izdrže u ovakvom beznađu", kaže Jahja Fehratović, šef odborničke grupe. "Jednostavno, traže svoja prava, zakonski - kako im je to propisano i kako se to očekuje od svakoga odgovornog građanina ove države."

S druge strane, vladajuća koalicija optužuje opoziciju za namerno izazivanje nereda, tvrdeći da Zukorliću nedostaje podrška u Novom Pazaru, ali da je ima iz Beograda.

"Jučerašnji akt nasilja i divljaštva je očigledno naručen, organizovan i podržan od strane Beograda, srpske policije, srpskih službi bezbednosti, sa ciljem da se unese nestabilnost", smatra Ahmedin Skrijelj iz Stranke demokratske akcije.

"Očigledno je da se više ne možemo osloniti na rad policije i drugih državnih organa", kaže Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara. "Mi nećemo dozvoliti da Novi Pazar bude Divlji zapad. Mi ćemo organizovati normalno funkcionisanje grada." 

U policijskom saopštenju stoji da skupštinski organi nisu prethodno obavestili policiju o prisustvu građana u Skupštini, kao i da je za održavanje reda u Skupštini zaduženo skupštinsko obezbeđenje.

Politikološkinja Andrijana Maksimović smatra da su događaji iz skupštine blisko povezani sa predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), ali i da se svi izbori u tom regionu reflektuju kao politička utakmica vladajuće koalicije sa opozicijom uz ekstremne situacije:

"Čini se da se na taj način želi ostaviti jači utisak na birače i da se time želi dati poslednji pečat i efekat na politiku ovde, ali i na refleksije odnosa Raške oblasti, odnosno Sandžaka i Beograda."

Izbori za BNV održaće se 4. novembra, a nosioci lista su Zukorlić, sadašnji predsednik Veća Ugljanin i Sait Kačapor, predstavnik liste "Vakat je".

Ambasada SAD: "Pratimo situaciju u Novom Pazaru"

Posle sastanka predstavnice Političkog odeljenja Amabasade SAD zadužene za Sandžak, Kejt Volček, sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, Gradska uprava saopštila je da je ona upoznata sa aktuelnom situacijom u gradu, posle upada pristalica Stranke pravde i pomirenja na sednicu Skupštine.

Kako je saopšteno, predstavnici grada ocenili su da ne mogu da se oslone na institucije države i da očekuju podršku međunarodne zajednice, kao i da će prekinuti saradnju sa lokalnom policijom dok je vodi sadašnje rukovodstvo.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи