Užice: Iskorenjivanje siromaštva

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i ove godine u Srbiji se obeležava sa velikim brojem onih koji nisu u stanju da zadovolje osnovne životne potrebe. Iako je Užice jedan od naših gradova sa nižom stopom siromaštva, raste broj korisnika socijanih davanja.

Najčešće stiže sa gubitkom posla, u višečlanim, mahom seoskim,  ali i gradskim sredinama. I ma koliko se različitim merama utiče na njegovo smanjenje, siromaštvo je prepoznatljivo i vidljivo svuda.

O tome Užičani kažu: "Grad Užice izgleda savršeno, posebno na razglednici, ali nije sve tako i ima sirotinje". Drugi dodaje: "Vidim svet koji je skromno obučen i oko kontejnera".

Kažu da ima i dosta nezaposlenih.

Na ivici egzistencije ili u siromaštvu, u Užicu je gotovo 1100 korisnika Centra za socijalni rad. Za njihovu novčanu pomoć, prehrambene i higijenske pakete, rad narodne kuhinje i druge subvencije za najugroženije, iz lokalnog budžeta, godišnje se izdvoji gotovo 80 miliona dinara.

"Osim sredstava izdvojenih iz budžeta grada, izdvojena su i sredstva iz Ministarstva i to u iznosu od 4,5 miliona dinara za 300 lica sa naše teritorije, najugroženijih lica. U tu kategoriju uglavnom spadaju višečlana domaćinstva, domaćinstva romske populacije kao i samačka, staračka domaćinstva", kaže Jelena Subotić, prvanik iz Centar za socijalni rad Užice.

I mada se za različite subvencije, iz godine u godinu izdvaja više sredstava, broj korisnika pomoći se ne smanjuje.

"Da li je to stvarna potreba ili je to veliko "skriveno siromaštvo" kojeg ima u svakom gradu pa i kod nas, da li su spiskovi koje dobijamo od Centra za socijalni rad korisnika tih pomoći realni... Zato smo u ovoj godini krenuli da izvršimo reviziju tih spiskova", kaže Vidoje Drndarević, član Gradskog veća zadužen za brigu o porodici i socijalna pitanja.

Uz preciznu evidenciju, na osnovu koje će se odrediti budžetsko izdvajanje za narednu godinu, kako se očekuje, veći iznosi i češća pomoć, stići će do onih kojima je i najpotrebnija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво