Zrenjanin: Kutak za slepe

Narodna biblioteka u Zrenjaninu nastavlja sa stvaranjem uslova da knjige koriste osetljive društvene grupe. Od danas, neki naslovi iz te biblioteke dostupni su slepim i slabovidim osobama.

Za slepa i slabovida lica u Zrenjaninu sada je dostupan i Kutak u Narodnoj biblioteci gde mogu da koriste zvučne knjige. Zahvaljujući donaciji iz sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Kutku je dostupno novih tridesetak naslova.

 

"Knjiga je jedna od, da kažem, preokupacija slepih. Jer slepi zbog dosta slobodnog vremena mnogo čitaju knjige. Slepi se ustvari mogu svrstati u jedne od najvećih čitalaca", kaže Nenad Vukeljić iz Organizacije slepih i slabovidih Zrenjanina.

Knjige za slepa i slabovida lica se mogu lako i slati širom sveta.

"Kad su u pitanju knjige za slepa lica po međunarodnim poštanskim standardima slanje ovih knjiga je besplatno", kaže Sakib Pleh iz Biblioteke za slijepa i slabovida lica Sarajevo. I dodaje: "Ima taj jedan sekogram koji se stavi na ambalažu u kojoj knjiga putuje i po tom je i slijepo lice i biblioteka oslobođena plaćanja poštarine."

Biblioteka u Zrenjaninu je u okviru svoje izdavačke delatnosti pripremila šest knjiga za decu prilagođenih slepim i slabovidim.

"Po svemu treba da smo otvoreni za sve grupe građana i one koji su ugroženi i evo na taj način otvaramo širom vrata onim ljudima koji su slabovidi ili slepi", navodi Milan Bjelogrlić, direktor Narodne biblioteke Zrenjanin.

I pored savremene tehnologije, znanje rada na pisaćim mašinama za Brajevo pismo se smatra kao osnov pismenosti za slepa i slabovida lica, zato su gosti iz Sarajeva, Međuopštinskoj organizaciji u Zrenjaninu poklonili dve pisaće mašine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво