Kotlarnica na biomasu u šabačkoj školi

Grad Šabac, poznat po energetskoj efikasnosti, za poslednjih šest godina je samo u termoizolaciju zgrada investirao oko milion i po evra. Tako je za 1.200 stanova obezbeđena ušteda 60 procenata energije. Korak dalje u energetskoj efikasnosti: u Osnovnoj školi na Letnjikovcu otvorena je prva kotlarnica na biomasu u okviru UNDP projekta i Javnog poziva budžetskog fonda Republike Srbije i Globalnog fonda za životnu sredinu.

Umesto lož ulja, u novoj kotlarnici na bio-masu za grejanje zgrade OŠ "Stojan Novaković" u Šapcu, koristiće se drvna sečka, obnovljiv izvor energije koji ne zagađuje okolinu.

Đaci kažu da je ove jeseni, zbog nove kotlarnice, bio-masa bila interasntna tema na časovima biologije.

Za dogradnju objekta i nabavku kotlovskog postrojenja, od ukupno 12 miliona dinara, grad Šabac izdvojio je 40 dosto novca, a ostatak UNDP i resorno ministarstvo.

"Do sada se na ovom prostoru koristilo 28 tona tečnog goriva, a očekujem da će to sada biti negde 120 do 130 tona drvne sečke. U novcu, to je četiri puta manje", kaže Slobodan Jerotić, direktor JKP "Toplana" Šabac.

Prema rečima partnera u ovom projektu, Šabac je jedan od 7 gradova gde se izgradnjom kotlarnica na biomasu grejanje rešava na ekološki prihvatljiv način.

"Mogu da kažem da je Šabac postao jedan od vodećih gradova i lokalnih samouprava i da druge opštine mogu samo da se ugledaju na grad Šabac. Među prvima je imao energetskog menadžera, koji isto prati prati jedan od mehanizama u zakonu o energetskoj efikasnosti", navodi Dragana Jović, savetnik u Ministarstvu energetike za energetsku efikasnost.

"Glavni ciljevi našeg projekta, a nadam se da to treba da bude motiv svima, jeste smanjenje emisije ugljen dioksida i smanjenje potrošnje energije", objašnjava Dragan Urošević, koordinator UNDP.

Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, navodi: "Raduje me što ćemo, evo, već se vidi, imati i ubuduće relevantne partnere na nekim budućim projektima kao što su institut Vinča ili GIZ."

Nadležni kažu da je na Letnjikovcu planirana još jedna koltlarnica na bio-masu koja će grejati okolne objekte: vrtić i Centar za stručno usavršavanje.

Prema procenama, Šabac raspolaže sa oko 40.000 tona bio-mase što je tri puta više od trenutnih potreba grada.

Kako je najavljeno, ovde će uskoro biti otvoren logistički centar kapaciteta 60.000 tona biomase.

Planirano je da se u novom cetru drvna sečka pretvara u drvni čips, a da grad Šabac bude jedan od prvih kupaca tog energenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво