Grupe za predškolce u pirotskim selima

Kako bi mlade ljude zadržala na selu lokalna samouprava Pirota donela je niz mera, među kojima je i jednokratna pomoć od 40 hiljada dinara za svako novorođenče. o ne isključuje ostale vidove pomoći, a od ove jeseni u seoskim školama otvarena su i predškolska odeljenja.

U staroplaninskom selu Temska i do sada je bilo đaka, ali je Osnovna škola bogatija za još jedno odeljenje sa šestoro mališana, koji od ove jeseni pohađaju vrtić.

To predstavlja nadu za ovo selo, ali i veliko olakšanje za decu i njihove roditelje.

Nadležni u predškolskoj ustanovi nastoje da sva deca koja žive u selima budu obuhvaćena pripremnim predškolskim programom.

"Imamo pet vaspitača u selima, a četiri vaspitača u grupama, baš novoformiranih grupa po selima. I vaspitača u patronaži, mogu da se pohvalim, da smo, možda, jedinstveni u Srbiji. To je vaspitač koji obilazi punktove, gde imamo u selima jedno ili dva deteta", kaže Milka Colić, direktorka PU "Čika Jova Zmaj" u Pirotu.

Uprkos činjenici da je sve manje dece u selima, lokalna samouprava Pirota stalno uvodi nove populacione mere.

"Uveli smo još jednu kategoriju dece koja ostvaruju pravo na regresiranje u celosti svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi.To su deca koja žive na selu a koja pohađaju predškolski program u objektu u seoskom naselju", navodi Nadica Adamović, šef službe dečje zaštite.

Pored ove, za još 15-tak mera koje se odnose na povećanje nataliteta i podršku porodici, iz gradskog budžeta godišnje se izdvaja oko 60 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво