Ratari u Banatu (ne)zadovoljni ukrupnjavanjem parcela

Poljoprivrednici u Srbiji prosečno obrađuju oko pet hektara zemlje. Mnogi imaju više manjih parcela na različitim lokacijama, što umanjuje ekonomičnost proizvodnje. Rešenje je u komasaciji - ukrupnjavanju poseda koje je, međutim, često razlog za nezadovoljstvo vlasnika. U srednjobanatskim selima Botošu i Banatskom Karađorđevu, dogovori o komasaciji trajali su mesesecima.

Na oko 5.500 hektara u ataru Banatskog Karađorđeva radovi na njivama su zakratko obustavljeni. Sa pažnjom se prati rad geometara koji postavljaju nove kamene belege na ivice premerenih parcela, kojih će sada biti duplo manje nego ranije.

"Bilo je uneto u komasaciju negde oko 4200 parcela. Sada nakon završetka komasacije ima dve hiljade sto i nešto parcela", kaže Stevan Stejić, izvođač radova na komasaciji.

Na drugom kraju atara gde je obeležavanje završeno, potpisuju se zapisnici o uvođenju u posed.

"Bolje je ukrupnjavanje, bez obzira. Ljudi sada misle jedno, ali sigurno je bolje veći komad od manjeg, za dalji rad", smatra poljoprivrednik Božidar Janjatović.

U odnosu na prethodni položaj, njive su pomerene do deset metara levo ili desno, objašnjavaju nadležni.

Komasacijom su nezadovoljni pojedini vlasnici, pored čijih njiva će da prođe kanal za navodnjavanje.

"Jednostavno, moju parcelu su skratili za oko metar i sedamdeset uža mi je moja parcela. Zbog čega ja nekom da dam, meni komasacija ne treba. Zbog čega ja nekom da dam na 11 hektara 22 ara", kaže poljoprivrednik Rade Maljković.

U lokalnoj samoupravi u Žitištu kažu da su komasaciju i radili da bi se planski uredio prostor za buduće kanale, atarske puteve i da bi ratari imali veću parcelu umesto više usitnjenih.

Nezadovoljni su imalu pravo žalbe komisiji za komasaciju, a mogu podneti prigovor Ministarstvu poljoprivrede ili pokrenuti sudski postupak.

"Od tih 1.050 učesnika, znači 142 prigovora, 58 prigovora je odbijeno, deset prigovora delimično usvojeno. Ostali prigovori su usvojeni i izašlo se ljudima u susret", navodi Mladen Ajduković, načelnik Opštinske uprave Žitište.

U Vojvodini se projekti komasacije sprovode u 27 lokalnih samouprava. Za te namene pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbeđuje bespovratna sredstva za deo troškova, prošle godine je izdvojio 98, a ove oko 57 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи