Sistematski pregledi najbolja preventiva

Zdravlje i razvoj školske dece prate u kontinuitetu. Preventivnim pregledima obuhvaćena školska deca, postoje i dodatni pregledi i kontrole za one koji se bave sportom. Od prvog pregleda za upis u osnovnu, do kraja srednje škole, svako dete prođe deset redovnih, sistematskih i preventivnih pregleda.

Uz osnovne, od 2014. godine, mere preventivne zaštite, podrazumevaju i dodatne preglede.
„U okviru redovnih sistematskih pregleda, počev od upisa u 1. razred, radimo deci EKG obavezno. Sva deca koja se bave nekom vrstom sportske aktivnosti, obavezna su da urade EKG.

Znači to je ono novo, dodato", objašnjava Novka Garabinović Vukašinović, pedijatar.
Osim u slučajevima kada se, zbog uočenih anomalija, dete upućuje na dodatne specijalističke analize, postojeći broj pregleda je dovoljan, ali je za zdravo odrastanje, svakako potrebna veća, fizička aktivnost dece.

„Imamo puno dece koja nisu fizički aktivna i onda dolazi do raznih deformiteta, što kičme, kičmenog stuba ili stopala", kaže Boban Vesić, profesor fizičkog vaspitanja OŠ „Nada Popović" u Kruševcu.

Trudimo se da na svakom času fizičkog odradimo ne samo osnovne vežbe oblikovanja , ne osnovne koje se tiču deformiteta", objašnjava Vesić.

Sticanje i usvajanje zdravih životnih navika, samo su neke od prednosti koje sa sobom nosi fizička aktivnost i bavljenje sportom, pre svega uz stručni nadzor.

„Najviše volim da radim fizičko. Najviše volim trčanje oko škole i između dve vatre. Igram košarku već dve godine", kaže Marko Mladenović, učenik OŠ „Nada Popović".

„Volim da se bavim sportom i od sedme godine se bavim gimnastikom, treniram već dve godine. I moje drugarice vole da trče", dodaje Lana Đorđević , učenica OŠ "Nada Popović".

Uz preventivne, svaki sport traži i dodatne preglede.

Upućuje ih trener, klub i oni imaju jednom u 6 meseci redovni pregled, koliko znam. To su kardiovaskularni pregledi, test opterećenja se radi. Ako oni pronađu neki problem onda šalju kod nas, pa mi onda dalje obrađujemo, šaljemo i radimo dopunske neke preglede kod nas", kaže dr Gordana Antić iz Doma zdravlja u Nišu.

Dakle, uz stručan nadzor, svako bavljenje sportom, na duže staze, daje vidljive rezultate.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. okt 2018, 00:39)
Sloba [neregistrovani]

Najbolje je jednom godisnje

Naravno da je najbolja preventiva samo ko ce da placa to, ja jednom godisnjem odem na kompletnu kontrolu ali ja ne zivim u taj narodni sistem.