Počeo da radi dijalizni centar u Vrnjačkoj Banji

Većina bubrežnih bolesnika iz Vrnjačke Banje više ne mora zbog dijalize da putuje u Kraljevo. Pre mesec dana, a posle deceniju čekanja, u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji počelo je da radi Odeljenje za hemodijalizu.

Deset bubrežnih bolesnika godinama su, po osam sati dnevno, provodili u putu i na dijalizi u kraljevčkoj bolnici. Od polovine septembra to im je samo ružno sećanje.

"Ja sam dvanaest godina već na dijalizi i išao sam u Kraljevo. koje su to golgote bile, zimi naročito. Čak smo i gurali kombi", kaže Milan Milenković, iz Vrnjačke Banje.

Svetomir Zarić, iz Podunavaca kod Vrnjačke Banje je zadovoljan. Kaže: "Nije isto vozit se sedamdeset kilometara dnevno i dva".

"Ovde je prelepo, sestre su jako ljubazne, doktorka bdi nad nama", kaže Milan Miljković iz Vrnjačke Banje.

Da bdi i nad njima, čekaju još tri pacijenta iz Vrnjačke Banje.

"Sad su takve tehničke mogućnosti. Stavićemo u funkciju još šest aparata tako da ćemo da preuzmemo sve pacijente iz naše opštine koji se sada dijaliziraju u Kraljevu. Nadamo se i pacijenti iz opštine Trstenik koji su bliži našem centru nego kruševačkom uz naravno njihov pristanak", kaže dr Vanja Balšić, direktorka Specijalne bolnice za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji.

U centru radi pet aparata nabavljenih u junu. Osam koje je Vlada Italije donirala deceniju stoje neotpakovani zbog spora bolnice i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja oko finansiranja troškova za potrošni materijal i režijske troškove. Sada se čeka javna nabavka da i oni prorade.

"Svih osam doniranih italijanskih aparata će znači biti u punoj funkciji", kaže prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. I dodaje: "Na taj način mi smo praktično skoro duplirali kapacitete jer smatramo da će se sa razvojem Banje, sa razvojem zdravstvenog turizma stvarati i potreba da veći broj turista koji dođu ovde potraže upravo tu pomoć".

Krajem prošle godine, po prijavi udruženja pacijenata zbog dugugodišnjeg nekorišćenja doniranih aparata reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i zatražila otvaranje Odeljenja za hemodijalizu u Vrnjačkoj Banji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво