Dela Uroša Predića izložena u ćuprijskom muzeju

Pod sloganom "Dela velikana 20. veka" u ćuprijskom muzeju "Horeum Margi" otvorena je izložba slika i crteža Uroša Predića. Izloženo je 19 dela iz fonda Narodnog muzeja iz Pančeva.

Originalne slike i crteži koje je veliki srpski realista uradio krajem 19 i početkom dvadesetog veka prvi put su i pred publikom u Ćupriji. Najviše je portreta koji su i obeležili stvaralaštvo Uroša Predića. Većina portreta urađena je po narudžbini ljudi iz skoro svih društvenih slojeva, a njihovo slikanje umetnik je započeo baš u Pančevu.

 

"Uroš je bio neko ko je jako jako marljivo, precizno, posvećeno slikao, pravi jedan akademski slikar, gospodin i rekao bih da je najveći broj njegovih slika stvarno, stvarno onako vrhunac i umetnosti i zanata", kaže Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja u Pančevu.

Savesnost, marljivost, zanatska perfekcija, veština i jasnoća kompozicije ono je što istoričari umetnosti ističu kada govore o delima Uroša Predića.

"Imamo 30 dela koje čuva narodni muzej Pančevo i na neki način pokriva i predstavlja jedan izbor iz opusa koji je pohranjen u našem muzeju koji pretežno pokriva sve teme i tehnike", kaže Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti.

Ova izložba realizuje se pod motom "Dela velikana 20.veka", a Ćupričani su do sada uživali i u delima Miće Popovića, Milene Pavlović Barili i Nadežde Petrović.

"Jedini način da publika van grada u kome se čuva to kulturno nasleđe vidi i upozna se sa tim blagom na neposredan način jeste upravo gostovanje ovih izložbi po gradovima u unutrašnjosti", kaže Novak Novaković, direktor muzeja "Horeum Margi", Ravno.

Dela Uroša Predića u Ćupriji će biti izložena do 25.oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара