Trstenik: Izgradnja novog magistralnog cevovoda

Kada bude završena izgradnja vodovoda u trsteničkoj opštini, ispravnu vodu za piće dobiće oko 8 hiljada korisnika iz desetak sela sa desne strane Zapadne Morave. Vodovod dužine 8 i po kilometara snabdevaće se sa izvorišta Zvezdan u Trsteniku.

 

U prvoj fazi izgradnje vodovodne mreže, pijaću vodu do kraja jeseni, dobiće oko 2 000 meštana naselja Odžaci.

 

"Pola sela, takoreći ima vodu za tehničku upotrebu, ali pola nema ni za tehničku upotrebu, znači za osnovne potrebe po kućama. Međutim, ja mislim da je ta voda 100 odsto zagadjena, i hemijski i bakteriološki. Evo, sada imamo najveći problem u školi u Odžacima, gde je došla analiza da je neispravna voda za piće iz tog bunara", kaže Zoran Jakovljević, presdenik MZ Odžaci.

Protok od 120 litara u sekundi, obezbediće dovoljno pijaće vode i u Lopašu, Kamenjači, Jasikovici, Ribniku, Donjoj i Gornjoj Crnišavi.

"Dosadašnja voda bila je za tehničku upotrebu a za piće slabo. Ja mislim da narod to koristi. Lično, ja ne, za druge neznam. Predpostavljam da i drugi manje koriste za piće. Obično kupujemo u balončićima vodu", kaže Nenad Radojković, iz sela Donja Crnišava.

"Nije ni za kuvanje ni za piće. I za kuvanje mora da se donese. Dosta je starih ljudi tu i veliki je problem. Ali da je to dan dva već 15 godina", kaže Ljliljana Radenković, iz sela Ribnik.

Magistralni vodovod, vredan 150 miliona dinara, od Trstenika do Počekovine, koji se radi u nekoliko faza, biće završen za dve godine.

"Vrednost ove prve faze investicija, koja je za sada u izgradnji je 26,3 milions dinara. Finansije su Republičke direkcije za vodu i opštine Trtsenik, u jednakim iznosima od 50 odsto", kaže Ranko Stevanović, direktor Komstana u Trsteniku.

U planu je i povezivanje sa kruševačkim vodovodom. Na taj način rešiće se i problem vodosnabdevanja oko 12 000 meštana oko Velike Drenove, sa leve strane zapadne Morave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво