Nepodnošljiv život pored Blatašnice

Reka Blatašnica koja protiče kroz Blace i uliva se u Rasinu, a zatim u jezero Ćelije, pretvorena je u kanal kanalizacionih i otpadnih voda. Svi pokušaji da se ovaj višedecenijski problem reši, do danas nisu uspeli.

Stanovnici desetak blačkih sela koji žive uz reku Blatašnicu veruju da je ona trenutno najzagađenija i da je zato ugroženo njihovo zdravlje i ostanak na ovim prostorima.

 

"Imam tri deteta maloletna, idu u školu i ne mogu da prođu tu, gde se bacaju i kučići i šut i sve ostalo", kaže Milovan Knežević, iz sela Đurevca.

Milovan Purić, iz sela Čučale svedoči: "Tu je imalo riba koliko hoćeš da se peca, al to je zagađeno, ne možeš da živiš tu i leti presuši reka i još gore, samo ide kanalizacija".

Meštani tvrde da u reci od Blaca pa do njenog ulivanja u Rasinu nema živog sveta i da je pored ovakve reke za njih život nepodnošljiv.

Reka Blatašnica takva je duž celog toka, a što je vodostaj niži smrad je veći.

Blace je osamdesetih godina prošlog veka imalo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ali je zbog visokih troškova ono radilo samo nekoliko godina. U lokalnoj upravi kažu da su sa partnerima iz Evropske Unije dogovorili izgradnju novog kolektora koji bi se gradio pored postojećeg na površini od nekoliko hektara.

"Podneti su zahtevi za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju kolektora i tenderska dokumentacija je pri kraju, tako da do kraja godine očekujemo tender i napokon početak izgradnje fabrike u sledećoj godini", kaže Zoran Jozić, pomoćnik predsednika opštine Blace.

Projekat vredan pet ipo miliona evra predviđa kompletnu zaštitu reke, ali i hidroakumulacije Ćelije, odakle se grad Kruševac i nekoliko opština u Rasinskom okrugu snabdeva vodom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво